понеділок, 18 травня 2020 р.

Унікальний петриківський розпис



Цікавий, альтернативний, неповторний – петриківський розпис. Це традиційний український художній стиль. У ньому безліч мальовничих квітів та дивних птахів, що манять своєю красою та барвистими візерунками.

Петриківка – це декоративно-прикладне, станкове народне малярство. Петриківські візерунки з легкістю можна перенести на будь-які поверхні та текстури, починаючі від стін інтер’єру та великих декоративних панно і закінчуючи склом, текстилем та платиком.



Свободолюбивістю і позитивом пронизаний розпис – в його основі лежать яскраві, позитивні кольори, а в сюжетах зображаються святкові побутові сцени з життя. Чарівний жар-птах є символом доброту і достатку.
Петриківка зародилася на вибіленій стіні селянської хати мазанки. Господині (або як їх називають в Петриківці — “чепурушки“) прикрашали сакральними орнаментами піч – годувальницю сім’ї, та  бігунцями оздоблювали вікна і двері, а почали це робити приблизно у XVIII ст. Згодом розписи перейшли на речі домашнього вжитку та папір.
Унікальний інструмент в петриківці - "кошачка" це саморобний пензлик з котячої шерсті.



А справжній майстер той, який може малювати мальовку без попередньо наміченого контуру. Такою віртуозністю володіють далеко не всі майстри, але до неї потрібно весь час іти.

Петриківський розпис — не лише народне мистецтво, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, який розвивається та набуває нових рис.

У 2019 році на фестивалі Burning Man що відбувається в США, штат Невада, в пустелі Блек-Рокб було представлено інсталяцію в формі метелика з Петриківським розписом від групи українських креаторів  Catharsis.



5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.



Немає коментарів:

Дописати коментар