четвер, 21 травня 2020 р.

Традиційне вбрання українців


   В українському народному костюмі втілилася історична доля народу, його культура і традиції. Національний одяг зберігає в собі особливості різних культурних епох, тому він є одним з найважливіших історичних джерел вивчення культурних особливостей українського народу.
   Археологічні розкопки свідчать, що український народний костюм з`явився ще в часи Київської Русі. Вже тоді чітко виявлялися регіональні відмінності в одязі.


                                                                Чоловічий костюм
   Традиційний чоловічий одяг українців - це конопляна або лляна сорочка і вовняні штани. Головною відмінністю української сорочки є наявність пазушки - невеликого розрізу спереду з вишитими візерунками. Ще однією особливістю чоловічої сорочки є те, що чоловіки заправляли її в штани.
   Штани або шаровари, закріплювалися на тілі за допомогою поясу або шнурка. Чоловічі штани були дуже широкими.Шили такі шаровари переважно з сукна - вовняної тканини покритої воском.

                                                                Жіночий костюм
   Український жіночий костюм має безліч варіантів залежно від регіональних особливостей. Основою костюма є жіноча вишиванка. Поверх сорочки одягали запаску або плахту. Плахту обмотували навколо талії, прив`язуючи зверху поясом. Поверх плахти спереду одягали запаску, певну подобу сучасного фартуха. Поверх вишиванки одягали намисто або буси.
  Святковий жіночий костюм відрізнявся від повсякденного якістю тканини, розмаїттям кольорів і візерунків.
   Український народний костюм і сьогодні залишається затребуваним і популярним. Елементи традиційного одягу часто використовуються в повсякденному житті - чоловічі та жіночі вишиванки, вінки з квітів, стрічки для волосся.

Східне Закарпаття. Кінець XIX поч. XX ст.


                                            Львівська область. Кінець XIX  поч.XX ст.


 Західне Закарпаття. Кінець XIX  поч. XX ст.


 Поділля. Кінець XIX  поч. XX ст.


 Волинська область. Кінець XIX  поч. XX ст.


Київська область. КінецьXIX поч. XX ст.







Немає коментарів:

Дописати коментар