неділю, 3 травня 2020 р.

Бібліотечнмй каталог - ключ до знань


      Освіта - скарб, праця - ключ до нього.
  Бібліотека відкриває читачеві свої скарби за допомогою каталогів і картотек. Саме вони містять потрібну інформацію про будь-яку книгу - прізвище, ім'я по батькові автора, анотація, видавництво, місто й рік видання, обсяг книги, тираж - вихідні дані. 

   БІБЛІОТЕЧНИЙ КАТАЛОГ - показник наявних у бібліотеці творів, який розкриває склад та зміст фонду і сприяє його кращому використанню. Каталоги розкривають фонд бібліотеки в різних аспектах і тим задовольняють буть які запити читачів. Вони складаються для певної бібліотеки і відображають тільки її фонд.
    Каталоги служать читачам основним джерелом підбору літератури відповідно до їх потреб.
 Каталоги і картотеки бібліотеки відіграють чи не найважливішу роль у навчанні учнів. Вони здійснюють освітню і пошукову функції
  Одним з основних і обов'язкових каталогів кожної бібліотеки є АЛФАВІТНИЙ. Картки в такому каталозі розставлені СУВОРО за алфавітом. Він розкриває авторський фонд бібліотеки.
 Обов'язковим каталогом є СИСТЕМАТИЧНИЙ. У ньому фонд розкривається за змістом. Література подається за галузями знань, які розміщені у певній послідовності, за певною системою. Така послідовність дає можливість підібрати книги з певної галузі знань.
     Предметні каталоги містять картки з назвами творів, з конкретних проблем і питань одного змісту.
   В залежності від призначення каталоги можуть бути читацькі й службові.

 Нині вібдувається перетворення традиційних форм каталогів на раціональніші в сучасних умовах (електронні). Електронний каталог забезпечує користувачам швидкий пошук інформації з різних елементів бібліографічного опису і значно поліпшує сервіс обслуговування.
  Але, які б зміни не відбувались в бібліотечних каталогах, іх сутність залишиться незмінною. Вони є надійним посередником між бібліотечним фондом та його користувачами.

Немає коментарів:

Дописати коментар