середу, 13 травня 2020 р.

Особливість вишивки Тернопільської області


Сорочка оздоблена вишивкою  залишилась популярною формою народного мистецтва на всій території Тернопільської області до сьогодні.

Здавна українці шанували вишиту сорочку, бо вірили, що вона захищає людину. У вишитих узорах люди відображали те, що бачили довкола себе, і вірили, що виконана з любов’ю і заклинанням вишивка на сорочці довго оберігатиме від хвороби й лиха.

Вишивка має характерні особливості в усіх районах Тернопільського краю й відрізняється за композицією, технікою виконання, колоритом.

У кінці ХІІ ст. вишивали складні орнаментальні та сюжетні зображення технікою «вприкріп»: золоті нитки накладали одна біля одної на тканину й прикріплювали до неї дрібними шовковими стібками.

А ХІХ столітті у різних районах краю вишивка набула характерних особливостей. Для вишивки нинішніх Лановецького, Кременецького і Шумського районів властивий геометризовано-рослинний орнамент чорно-червоного колориту. Техніка вишивання — "хрестик", "набірування", "мережка", "прутик", "стебнівка", "козлик". А в Гусятинському р-ні, притаманна техніка "макове зерно", "колодки" в Борщівському р-ні, "стовпчик", "качалочки" у Козівському та Зборівському районах.


Поряд з вишивкою естетичне навантаження мали мережані узори, які застосовували з практичною метою, на швах,  а також вводили в смугу орнаменту для естетичного ефекту. У Тернопільському районі мережки виконували натертими воском небіленими нитками.


У вишивці Бучацького району мотиви подавали великим планом і чітко. Лінії ромбоподібних узорів із гострими зубчастими вершками виконували низинкою. У деяких селах вишивали спеціальним стібком із дрібних круглих цяток, ніби з ґудзичків, які розташовували круглими розетками і півкруглими зубцями у тридільні мотиви. Ці так звані "кручені" узори, вишиті чорними або червоними нитками з додатком жовтого і зеленого кольорів, — особливість Бучаччини. Використовувалися шви: "гребінчастий", "перекладовий", "ретязь", "поверхниця", "обметування" та ін.




У Монастириському районі в композиції вишивки вводять геометричні фігури, а також 4-пелюсткові розетки, хрестики, зубці, косі й хвилясті лінії, що вишивають чорними, червоними, оранжевими, жовтими і зеленими нитками низинкою, гладдю та крученням.

Характерними елементами узорів Бережанщини є так звані «долоньки», а Борщівщини — "завитки", "баранячі роги", "ромбики", "есовидні знаки". Вишиванки із Борщівського і Заліщицького районів виділяються густими, без пробілів тканини, узорами, що вишиті поверхневими стібками (кучерявим швом, об'ємною гладдю) вовняними нитками. При орнаментальній подібності борщівської вишивки виділяються чорно-вишневим фоном, а заліщицької — червоно-золотистим.


В Гусятинському, Борщівському, Заліщицькому районах вводили у вишивки сорочок різні матеріали — бісер, лелітки, стеклярус та ін. Також в Борщівському р-ні за орнаментами і колоритом вишивок можна було розпізнати, з якого села дівчина чи жінка.

Закономірно що притаманна для усіх етнографічних регіонів України восьмипелюсткова зірка була поширена й по усій Тернопільській обл., але в кожній місцевості наділена власними художніми особливостями.




Вишивка білими нитками гладдю, вирізуванням, набируванням із використанням різних видів мережок (одинарні та подвійні стовпчики, шеляжок, гречечка та ін.) розвивалися не лише у північних, а й у південних  районах Тернопільщини.

Соковита багатобарвність увійшла в місцеву вишивку на початку ХХ століття.


Високохудожня вишивка Тернопільської області зачаровує з першого погляду, адже її бездоганість у техніці виконання одна з найбільш складних та красивих в Україні.




Немає коментарів:

Дописати коментар