середу, 13 травня 2020 р.

Що б такого почитати? (класика)




Бредбері Рей "Марсіанські хроніки"


«Марсіанські хроніки» – науково-фантастичний роман, що розповідає про майбутню колонізацію людьми Марса. Прибульці прилетіли на червону планету зі спустошеної ядерною війною Землі й взялися її колонізувати. Звичайно ж, за своїм образом і подобою. Почалося все з витіснення корінного населення, марсіан, яке зрештою загинуло... А самі люди почали засмічувати незайманий світ старим мотлохом своїх земних уявлень та уподобань... У «Марсіанських хроніках» Р. Бредбері відобразив основні проблеми, що турбували американське суспільство на початку 50-х років ХХ сторіччя. Таких, як загроза ядерної війни, реакція проти цензури, природний потяг до звичайного життя тощо. Українською мовою роман перекладений Олександром Терехом.

Верн Жуль  "П’ятнадцятирічний капітан"


Відомий французький письменник Жуль Верн (1828-1905) - автор численних пригодницьких і науково-фантастичних романів, на яких виросло багато поколінь. “П’ятнадцятирічний капітан” - один із найпопулярніших творів письменника. Це книга про сповнену небезпек мандрівку мужнього і шляхетного юнака Діка Сенда та команди брига у відкритому морі й лісами Африки. Герої книги борються із морською стихією, долають десятки кілометрів через джунглі, болота, пустелю, відбивають напади хижаків. Розповідь про пригоди героїв поєднується із цікавими описами таємниць океану, лісів, пустель, географічних особливостей, історичних подій, завдяки чому роман і сьогодні залишається привабливим для читачів.

Кулідж Сьюзен "Невгамовна Кейті"




Велика фантазерка Кейті Карр має добре серце і невгамовну вдачу. Вона верховодить усіма своїми братиками й сестричками, щоразу вигадуючи дивовижні ігри та забави, чим подекуди завдає чималого клопоту своїй тітці. Та одного разу з Кейті стається нещастя – і цілковито змінює її життя… Ця історія про невгамовну мрійницю Кейті – сміливу, добру і чесну дівчинку – не може лишити байдужим жодного свого читача.Переконайтесь в цьому, просто почавши читати її.

Лі Гарпер  "Убити пересмішника"


 Є у людині дещо таке, що не скориться більшості, - це її совість. Унікальність знаменитого роману Гарпер Лі "Вбити пересмішника" полягає в тому, що він однаково цікавий для дітей, підлітків та дорослих. Книга відрізняється тою яскравістю подій, яка буває тільки в дитинстві. Вона поєднує в собі захопливі пригоди в найкращих традиціях Марка Твена та Астрід Ліндгрен, моторошну таємницю будинку з привидом, як у готичних романах, гострі соціальні проблеми, питання виховування дітей та вірності собі. Книга напрочуд яскрава та правдива, як може бути лише погляд дитини.
Майже всі люди хороші, Скауте, коли їх нарешті зрозумієш. Маленьке сонне містечко зразку 30-х років ХХ сторіччя. Сковане традиціями, упередженнями та лінощами. В ньому, як у дзеркалі, відображаються всі складнощі та події переламної епохи. Все, що втілювало дух американського Півдня, має відійти в минуле та поступитися місцем новим цінностям і правилам, новому ритму життя. Проте деякі речі напрочуд живучі. Скільки коштуватиме прогрес містечку? А окремо кожному з жителів?

Лондон Джек  "Мартін Іден"


«Мартін Іден» — звісною мірою автобіографічний роман відомого американського письменника Джека Лондона (—1916). Випадкова зустріч зі студенткою університету Рут Морз — дівчиною із заможної сім’ї – змінює життя моряка Мартіна Ідена. Він мріє стати письменником і починає завзято займатися самоосвітою. Природний талант і напружена праця дозволили Мартіну здійснити мрію. Але досягнувши мети, він відчуває себе спустошеним. Втративши старий рай (море, кубрик), нового він не знаходить. У трагічному фіналі роману Джек Лондон ніби передбачив кінець свого власного життя.

Монтгомері Люсі Мод
Серія книжок про Енн Ширлі.


Події цієї чудової книжки відбуваються в далекій Канаді, на острові Принца Едварда. На фермі Зелені Дахи живуть немолоді вже брат із сестрою, Метью й Марілла Катберти. Якось вони вирішили взяти із сирітського притулку хлопця, котрий міг би допомагати їм у господарстві. Проте їхньому здивуванню не було меж, коли виявилося, що замість хлопця до них прибула руденька худорлява дівчина, Енн Ширлі. І в цієї незвичайної істоти виявилася напрочуд химерна вдача!

Олкот Луїза Мей  "Маленькі жінки"


«Маленькі жінки» Луїзи Мей Олкотт — культовий роман багатьох поколінь американських дівчат. Ним зачитувались до самозабуття; над ним плакали і сміялися; його розбирали на цитати й неодноразово екранізували. Четверо сестер — миловида й пухкенька Меґ, незграбна і схильна до хлопчачих витівок Джо, манірна юна леді Емі та сором’язлива жертовна Бет — усі вони намагаються стати хорошими, зазнаючи невдач та здобуваючи маленькі перемоги на шляху до самовдосконалення. Їм співчуваєш і заздриш, разом із ними переживаєш та радієш. І врешті-решт ті далекі американські дівчатка стають по-справжньому близькими тобі, а роман — чи не найулюбленішим!

Пірс Філіппа "Том і опівнічний сад"



Швидше, швидше, шепотів будинок, а старовинний годинник позаду тривожно цокав. Том вийшов через чорний хід. Спершу він просто здивувався, потім обурився. Вони сказали: "Там нічого цікавого для тебе немає, Том. Там тільки задній двір з усяким сміттям".

Нічого ... Тільки величезна галявина і клумби, височенна ялина і товстелезні розлогі тиси. Від галявини в глиб саду розбігаються доріжки в якийсь зовсім інший світ. Том ледве перевів дух від подиву. Вони намагалися його сюди не пустити, але це їм більше не вдасться. Він залізе в кожен куточок і під кожну тисову гілку... Сад таємниче розкинувся перед ним в місячному світлі.

Толкін Джон Р.Р. "Гобіт"




Це історія надзвичайної пригоди, яку втнула ватага ґномів, узявшись відшукати загарбане драконом золото. Мимохіть учасником цієї ризикованої виправи став Більбо Торбин, прихильний до комфорту і позбавлений амбіцій гобіт, котрий, на власний подив, виявив неабияку винахідливість і вправність у ролі зломщика. Сутички з тролями, ґоблінами, ґномами, ельфами та гігантськими павуками, бесіда з драконом, Смоґом Величним, і радше мимовільна присутність на Битві П’ятьох Армій — ось лише деякі пригоди, що їх судилося пережити Більбо. Але траплялись і світліші моменти: щира дружба, смачне частування, сміх та пісні.
Написаний професором Толкіном для власних дітей, «Гобіт» відразу ж по виході у світ зустрів палке схвалення. Ця дивовижна історія, цілком закінчена та вивершена, водночас є преамбулою до «Володаря Перснів».

Немає коментарів:

Дописати коментар