понеділок, 25 жовтня 2021 р.

Таємний код вишиванки

             Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. Та більше того, у вишивці зашифровано наш генетичний код.

24 жовтня у нашому Етно-центрі проходила зустріч учасниць ТО «Берегиня» з  Наталією  Трач - головою "Благодійної організації Благодійний фонд " УКРАЇНА З ЛЮБОВ'Ю".  


             Для присутніх п. Наталя прочитала  лекцію  «Таємний код вишиванки».

«Якими різноманітними є сучасні вишиванки: однотонні та різнобарвні, багаті та ніжні, вишиті квітами та геометричним візерунками… Та чи знаємо ми, що за візерунки  насправді прикрашають наш одяг, якими древніми є їхні основи, що вони означають та чому виглядають саме так.

Яка сакральна геометрія захована у скарбах бабусиних скринь? Це ж не просто кола, ромби, гілки і спіралі, ці фігури створювались десятки століть тому як унікальні символи. У часи, коли наші предки володіли магічним зв’язком зі світом Природи: рослин, тварин, небесних світил. Символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду вони малювали свою долю, відтворюючи їх на полотні, виписуючи таємничі древні знаки як заклинання, як обереги, як коди свого роду.


       Правильно створена вишита сорочка – оберігала її власника, несла добро, вдачу та навіть лікувала.»

                                                                                                              Наталія Трач

Прослухавши  лекцію Наталії , відкрили для себе частинку української культури у вишивці,  про особливості  чоловічої і жіночої сорочки,  про візерунки,  кольори, якими вишито сорочку.


Дякуємо П. Наталії за цікаві знання та з користю проведений час

Немає коментарів:

Дописати коментар