вівторок, 19 жовтня 2021 р.

Козацькій славі жити у віках

    14 жовтня українці святкували одразу три свята.                                                                      Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України. Усі ці свята дуже взаємопов’язані  і виникали послідовно.

З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. І до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

  


    Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.                                                                                                                            Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь.

Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.

З нагоди свята, у бібліотеці, відбувся перегляд документального фільму «Українське військо: Козацтво», на який було запрошено студентів І курсу Тернопільського комерційного коледжу харчових технологій та торгівлі.

У читальному залі бібліотеки, для користувачів, була представлена національно-патріотична книжкова виставка «Мужність і відвага крізь віки».  

                  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар