вівторок, 19 січня 2021 р.

Вода цілюща і свята

 


    Опівночі перед Водохрищами вода в ріках, як вірили селяни, хвилюється. Набрана з річки опівночі перед Водохрищами вода — цілюща; вона зберігалась у «знаючих» селян за образами на випадок поранення або тяжкої хвороби.





    Ще за тиждень перед Водохрищами колись парубоча громада, а пізніше окремі господарі — «спеціалісти» прорубували на річці ополонку, випилювали з льоду великий хрест, ставили його над ополонкою і обливали буряковим квасом, щоб був червоний. Біля хреста будували — теж з льоду — престол. Все це оздоблювали аркою з ялинових або соснових гілок — «царські врата».

   Ранком у церкві відбувається Богослуження. По Богослуженні весь народ іде процесією на річку до хреста.

  Коли вже воду освячено, люди підходять до ополонки і набирають у свій посуд води.

   Після водосвяття всі люди повертаються до своїх хат... Поки мати або старша дочка подасть на стіл обідати, батько бере з-за образу Божої Матері пучок сухих васильків, мочить їх у свяченій воді і кропить все в хаті та в господарстві; потім бере ще крейду і пише хрести на образах, сволоці, дверях і миснику.

    Для кращого ознайомлення із традиціями і звичаями Водохрища Вам стане у нагоді книга Олекси Воропай "Звичаї нашого народу".

Немає коментарів:

Дописати коментар