вівторок, 5 січня 2021 р.

Колядують зорі на Різдво Христове

    Різдво є одним з головних християнських свят, яке вирізняють унікальні звичаї і традиції, а також власні символи.

   В Україні традиції святкування Різдва Христового передавалися від покоління до покоління. Наші прадіди чекали цього свята весь рік і ретельно до нього готувалися.

  6 січня з появою першої зірки українці сідають за щедрий, але пісний стіл. Святий вечір прийнято проводити у колі всієї родини.

 Святкова вечеря традиційно складається із 12 страв, які символізують 12 апостолів. Головною різдвяною стравою є кутя - пшенична або ячмінна каша з родзинками, маком, медом і горіхами.

   У Святвечір до хати приносять дідух - житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він символізує урожай, добробут, дух предків і є оберегом роду.

  Колядування стало важливою традицією Різдва.  Колядники починають ходити по будинках із Святого вечора. Часто вони носять із собою на палиці велику зірку - вона символізує Віфлеємську, яка ознаменувала народження Христа. Вважається, що чим більше колядників відвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік.


     Для більш глибшого ознайомлення з традиціями святкування Різдва до уваги користувачів у бібліотеці           представлена різдвяна мозаїка

                   "Колядують зорі на Різдво Христове"

Немає коментарів:

Дописати коментар