понеділок, 9 вересня 2019 р.

Вкраїнським словом розпочав писати



                                                                                  

          "  І. Котляревський - Коперник               українського слова"

                                                                                                                                 М. Рильський






    






     Іван Петрович Котляревський народився 9 вересня 1769 р. в Полтаві у родині канцеляриста міського магістра.  У 1789 р. Котляревські внесені до списку дворян. Хлопець навчався в Полтавській духовній семінарії, служив у Новоросійській канцелярії в Полтаві, учителював у поміщицьких  сім'ях Золотоніського повіту; вивчав  фольклор та звичаї народу. Протягом 1796 - 1808 рр. Іван перебував на військовій службі, у 1806 - 1812 рр. брав участь у російсько - турецькій війні.

     Іван Котляревський - український письменник, поет, драматург, засновник нової української літератури, громадський діяч.

    Котляревський зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови. В умовах занепаду всіх різновидів староукраїнської писемної мови, поема   "Енеїда", пє'си " Наталка Полтавка" і " Москаль - чарівник", написані на основі живого усного мовлення народу, які започаткували новий етап формування літературної мови.
     
Вислови про Івана Котляревського:

  • Є. Кирилюк: " І. Котляревський перший проорав глибоку борозну на цілині нової української національної культури... Те, що зробив автор " Енеїди" і "Наталки Полтавки", лишиться жити у віках. Простота, правда, любов до народу роблять невмирущими, безсмертними творіння І. Котляревського, слова якого справді "сонцем засіяла"".
  • М. Коцюбинський: " І. Котляревський показав, що і під грубою свитою б'ється людське серце".
  •      І. Франко: " ... від часу появи Котляревського наше письменство стає щораз ближче до реального життя, щораз відповідно до його потреб, входить щораз глибше в душу народу".
         Іван Петрович Котляревський помер 10 листопада 1838 р. Похований у Полтаві. Смерть зачинателя нової української літератури була великою втратою для всієї України. " Все сумує", - сказав молодий Тарас Шевченко у вірші " На вічну пам'ять Котляревському", в якому пророкував безсмертя авторові " Енеїди". 
    
               Тож до уваги користувачів у бібліотеці  представлена книжкова виставка 
"Вкраїнським словом розпочав писати" (до 250-річчя від дня народж. І. Котляревського).






Немає коментарів:

Дописати коментар