суботу, 16 березня 2013 р.



  

     Куди б не закинула доля людину, та її серце завжди пам’ятає рідну землю, яку  оспівують в піснях, віршах, змальовують  на картинах.


     Профільним напрямком роботи Тернопільської бібліотеки №4 для дорослих є краєзнавство та народознавство. З цією метою була створена і систематично поповняється краєзнавчо-інформаційна папка «Таємниці, міфи та «білі плями» Тернопілля», куди збираються цікаві маловідомі матеріали краєзнавчого характеру.


     Степи, ліси та озера, водоспади та ріки, гори, печери, каньйони – природа Тернопільської землі вражає своєю  різноманітністю. Де росте найстаріше дерево Тернопільської області (дуб, якому понад 600 років), як появився куточок раю у нашому краї (Раївський парк) – про це та інші цікаві факти природознавчого характеру розповідає нам розділ папки «Під чаром рідної землі».


     Як стверджують історики, територія нашого краю була заселена ще в Х тис. до н. е. Багатовікова історія Тернопільщини має безліч малодосліджених «білих плям». Історичні знахідки та цікавинки зібрані у розділі «У пошуках свого коріння». Тут представлена багатогранна історія міста: його підземних ходів, вулиць, шкіл, церков, ставу та замку, історія торгівлі, медицини, промисловості.


     А ви знали, що іменем вченого-астронома з Лановеччини Івана Антоновича Климишина названо   малу планету (число 3653)? Про нього та інших цікавих людей нашого краю читайте у підрозділі папки «Визначні постаті Тернопілля».


     Найдавнішими на території  Тернопільської області, як свідчать археологічні дані, були залізо обробне, гончарне, ювелірне  ремесло. Розділ «Народна спадщина нашого краю» познайомить із народними промислами та мистецтвом , звичаями та обрядами Тернопільщини.


     Микулинці – найдавніше літописне  містечко Тернопілля: вперше воно згадується  ще у 1096 році  в «Повчанні » Володимира Мономаха. А чи відомо вам чому воно так називається? Розділ папки «Фольклор Тернопілля»  містить цікаві легенди про походження назв населених пунктів краю, перекази, народні  пісні.


     Почаївська лавра, Зарваниця,  церкви,костели та каплиці  Тернопільщини є невичерпною скарбницею благословінь, джерелом духовної сили нашого народу.  Розділ «Святині Тернопільської землі»  збагатить ваші знання з цієї тематики.


     Краєзнавчо-інформаційна папка «Таємниці, міфи та «білі плями» Тернопілля» стане у пригоді учням та студентам  для написання творів, рефератів,  а також кожному, хто любить рідний край і хоче якнайбільше знати про нього.

  











1 коментар:

  1. Попробуйте ваш блог перевести на шаблон динамічний перегляд, так як у мене. Так його зможуть знайти більше людей. Не забувайте ділитися в гугле +.

    ВідповістиВидалити