понеділок, 26 вересня 2022 р.

Соломія Крушельницька. Голос, який належав усьому світу

 

    23 вересня 2022 року виповнюється 150 років із дня народження видатної співачки Соломії Крушельницької.




   Вона була – довершена гармонія... Винятково сильне і приємне для вуха сопрано, вроджений акторський талант, досконале виконавське мистецтво, краса фізична і духовна. Крушельницьку досі вважають неперевершеною оперною дівою, яка перетворювала кожну виставу на неповторне мистецьке явище, на те, що означали словом «тріумф». Про неї знав весь світ.


     

    

Оперними партіями у її виконанні захоплювалися глядачі у величезній кількості європейських міст.Співати на одній сцені з уродженкою маленького українського села вважали великою честю імениті виконавці 20 століття.

     Критики відзначали, що Крушельницька просто народжена для сцени, її дивовижне сопрано володіло майже гіпнотичним ефектом. Голос Крушельницької здатний був розвеселити будь-яку засмучену людину або змусити плакати веселу, в залежності від виконуваної пісні.

    З нагоди цієї дати у Тернопільській міській бібліотеці-філії №4 для дорослих «Етно-центр» пройшов літератрно-мистецький вернісаж:

«Соломія Крушельницька. Голос, який належав усьому світу».



 Тріо «Сон-трава» за участі:

- Марії Євгеньєвої – кандидат мистецтвознавства, доцентка кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва ТНПУ ім. В. Гнатюка;

- Оксани Гавришко – студентка  факультету мистецтв  ТНПУ ім. В.Гнатюка;

 - Олени Гаврилюк - викладач  Тернопільського ліцею №21  спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети - виконало пісню "Родимий краю", слова і музика Віктора Матюка, аранжування Оксани Герасименко.


Немає коментарів:

Дописати коментар