пʼятницю, 24 липня 2020 р.

Володимир Винниченко: портрет на тлі епохи


      Український політичний й державний діяч, визначний письменник Володимир  Кирилович Винниченко. 

     

     Його ще називали "Лікарем людських душ", бо ввів в українську літературу нову проблему – внутрішній конфлікт людини, пошук сенсу життя. Революціонер-драматург, який підкорив режисерів і театралів України та Європи психологічним експериментом і новим героєм – інтелегентом замість селянина. Започаткував модерністську течію – неореалізм, філософську концепцію – конкордизм (чесність із собою), наукову фантастику й антиутопію.

     Народився Володимир Кирилович  26 липня 1880р в с. Веселий Кут Єлисаветградського повіту Херсонської губернії  у селянській родині.

       Винниченко це автор численних публіцистичних, белетристичних і драматичних творів.Літературні твори його були досить широко відомі за кордоном. П’єси “Чорна Пантера і Білий Ведмідь”, “Закон”, “Гріх” були переведені на німецьку мову і поставлені на багатьох європейських сценах. Романи “Чесність з собою”, “Записки кирпатого Мефістофеля” також були перекладені і видані. У 1922 р. в кінотеатрах Німеччини демонструвався фільм “Чорна Пантера”, знятий за п’єсою В. Винниченка.


До вашої уваги в бібліотеці представлена книжкова виставка-вшанування «Володимир Винниченко: портрет на тлі епохи» /до 140-річчя від дня народження/


Немає коментарів:

Дописати коментар