понеділок, 6 липня 2020 р.

Зачароване літо Купало


       У ніч з 6 на 7 липня українці відзначають старовинне свято Івана Купала. Свято символізує зв'язок людини з природою і перехід до літнього циклу.
         Найправильніше традиційно святкувати ввечері, з приходом ночі.



       На Івана Купала не можна сваритися з близькими, бажати іншому зла чи заздрити. Святкова ніч містична і стосується продовження роду, тому все набуває особливого значення.

     Ввечері на Івана Купала шукають папороть – магічну квітку. Вважається, що хто знайде папороть і побачить її вогняно-червоний цвіт, то та людина стане багатшою матеріально, духовно і буде набагато щасливішою. За легендою, папороть квітне лише декілька секунд. Молоді хлопці і дівчата, а також діти вирушали до лісу, до парків, щоб побачити цю містичну квітку.
   
   Вважається, що купальське багаття очищує. Якщо в цю ніч перестрибнути через вогнище, то душа очиститься, і таким чином людина стане здоровішою, позбудеться всіх негараздів, негативу і хвороб.


  Дівчата, які хочуть вийти заміж плетуть віночки, а потім їх пускають по воді, і таким чином можна зрозуміти, що їх чекає цього року. Якщо віночок потонув, значить дівчина цьогоріч кохання не знайде. Якщо він відплив, але зупинився, то кохання буде, але не так скоро. Якщо ж віночок відплив і поплив за течією, то цього року дівчина знайде своє кохання і одружиться. Квіти і трави повинні бути з наших земель. Особливо вітаються польові : звіробій, ромашка, чистотіл, ті, які використовувалися для різних настоянок. Чим пишніший вінок, тим більше шансів, що дівчина знайде своє кохання.




    Більш детальніше про це  незвичайне свято можна дізнатися у книгах: "Звичаї нашого народу" автор Воропай Олекса  та "Українці: Свята. Традиції. Звичаї" укладач Іван Коверець.


Немає коментарів:

Дописати коментар