четвер, 19 березня 2020 р.

Троянда поетичного саду України


  А й правда, крилатим ґрунту не треба.
  Землі нема, то буде небо.   

  Немає поля, то буде воля.
  Немає пари, то будуть храми.
  В цьому, напевно, правда пташина...
  А як же людина? А що ж людина?
  Живе на землі. Сама не літає.

  А крила має. А крила має!...
                                                 Ліна Костенко
     "Ліна Костенко з тих поетів, які здатні крізь вселюдське бачити національне, а крізь національне прозирати вселюдське" ( В. Базилевський).
   90 років тому 19 березня у містечку Ржищів на Київщині в родині вчителів народилась геніальна українка,  яка стала сумлінням нації, українська письменниця, поетеса-шістдесятниця, лауреат Шевченківської премії, Премії Антоновичів - Ліна Василівн Костенко. 

   Після середньої школи молода поетеса навчалась в Київському педінституті, а згодом - у Московському літературному інституті ім. О. М. Горького, який закінчила 1956р. Ліна Костенко була однією з перших і найпримітніших у плеяді молодих українських письменників - шистдесятників, що виступили на межі 50-60-х років ХХ ст.

    Короткий оглят творчості:
  • 1957р. - дебютна збірка поезій "Проміння землі"
...
  • 1979р. - легендарний історичний роман у віршах "Маруся Чурай", який чекав свого виходу 6 років;
...
  • 2010р. - перший прозовий твір "Записки українського сумашедшого", що викликав великий ажіотаж;
...
  • 2012р. - остання видана збірка "Триста поезій. Вибрані вірші".
   Ліна Костенко - приклад для українців. Усе своє життя геніальна поетеса та письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. Зараз вона воліє мовчати, а з нами говорять її твори.
 Один із цікавих фактів про Ліну Костенко : вона відмовилась від премії "Золотий письменик України", не пояснивши нічого жодним словом, і від звання Героя України, яке хотів їй вручити В. Ющенко, а фраза "Політичної біжутерії не ношу" стала мало не афоризмом.
  Як сказав сучасний літературознавець Григорій Клочек "Ліна Костенко - прямий духовний нащадок Шевченка, Лесі Українки, Франка. Поетів такого маштабу, такого дарування народжується мало - один-два на століття. Вона наближена до Істини. У неї абсолютний слух до "голосу" віків...".


Немає коментарів:

Дописати коментар