вівторок, 10 березня 2020 р.

Шевченкове слово у віках не старіє



Здається- кращого немає нічого в Бога, 
як Дніпро та наша славная країна...
Шевченко Т. Г.

      9 березня  - день народження Тараса Шевченка - доречна нагода укласти список малознаних фактів про поета.  Про Шевченка написано дуже багато: і праць, які є інтерпретаціями, і бібліографічних досліджень. 
Маловідомі факти про Тараса Шевченка:
-  У 1861 році Тарас Григорович за власні кошти видав Буквар. Книга вийшла накладом у 10 тис. примірників і була призначена для вивчення грамоти у безкоштовних школах.

-  Про кохання в житті Тараса Шевченка розповідають багато. Зокрема те, що протягом декількох десятків років його не полишало бажання одружитися та мати сім'ю. Останнім захопленням і претенденткою  на роль дружини  митця була 20-річна Ликера Полусмак. На той час поету виповнилося 46. Шлюб не склався, і офіційних версій цьому декілька. Одна з найімовірніших - груба селянка Ликера не відповідала тонкій і чуттєвій душі Шевченка.  

-  Освіта митця - всього 2 класи. Здобував він її у церковно-приходській школі. Проте поету вдалося створити одну з найбільш популярних книг української класичної літератури. Мова йде про "Кобзаря", який було перевидано понад 8 мільйонів разів.

-  Поезію нашого майстра слова перекладено більше ніж ста мовами світу. Серед них - японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. 

-  Іменем Шевченка названо багато населених пунктів та географічних локацій по всій планеті. Наприклад, тільки в Україні  - 164 назви. Окрім того, на честь Кобзаря названа гірська вершина Північного Кавказу (висота 4200 м), морська протока в Аральському морі та навіть кратер на Меркурії діаметр якого - 137 кіломентрів.

-  У світі встановлено аж 1384 пам'ятники Шевченку, з них в Україні - 1256. Інші монументи нашого поета прикрашають міста в Бразилії, Китаї, Америці.

     Життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка  - не до кінця звідана сторінка нашої історії. Розкривати таємниці його характеру цікаво і захопливо. Та щоб проникнути в цю глибину - необхідно мати таку ж чутливу душу, як і в поета.


 Можливо, до снаги це саме вам і тому запрошуємо  ознайомитися з  книжковою виставкою-портрет "Шевченкове слово у віках не старіє", а також маєте можливість переглянути виставку картин" Шевченкіана в вишитих полотнах Ніни Гончарук"




Немає коментарів:

Дописати коментар