вівторок, 18 лютого 2020 р.

Духовний світ Уласа Самчука

   

   " Я не тому письменник українського народу, що вмію писати. Я тому письменник, що відчуваю обов'язок перед народом. Бог вложив в мої руки перо. Хай буде дозволено мені використати його для доброго, для потрібного." 
                                                                Улас Самчук







           Улас Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермані Дубенського повіту Волинської губернії ( нині Здолбунівський район Рівненської області) - помер 9 липня 1987 році в Торонто - визначний український письменник, який є однією з найпомітніших постатей української прози XX століття.  Його називали літописцем свого часу і свого народу.
       Творчість митця, якому чи не єдиному серед українських письменників вдалося відтворити  "повне психологічне обличчя українського народу" у часі та просторі, починає займати належне їй місце як у свідомості масового читача, так і в шкільній  програмі.
         Герої Уласа Самчука  - це люди дієві, вольові, з активним настановленням до життя. Знайомство з цими персонажами дає змогу простежити за формуванням і деформуванням українського національного характеру протягом століття від 1861 року, коли кріпак, отримавши землю, став вільним і сам вибирав власний життєвий шлях, аж до наших днів, коли український народ змушений був відстоювати право залишатися самим собою в боротьбі вже з новою загрозою  - чи більшовицькою, чи то фашистською. 
         

До  уваги користувачів у бібліотеці представлена ілюстрована  виставка до 115 - річчя від дня народження Уласа Олександровича Самчука 

"Духовний світ Уласа Самчука"





                                                                                                       

Немає коментарів:

Дописати коментар