вівторок, 22 січня 2019 р.

Єдність і свобода - гідність українців

       

          Сьогодні - 22 січня Україна відзначає 100 - річчя з дня проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цей акт Злуки  закріплений в Універсалі Директорії УНР





           IV Універсал - це одна з вершин державотворчої діяльності української Центральної Ради, яка протягом короткого часу привела Україну через автономію і федерацію до повної самостійності. На жаль, в силу багатьох як об'єктивних, так і об'єктивних обставин Українська народна Республіка зазнала невдачі. Незважаючи на це, день 22 січня 1919 року назавжди залишиться в історії українського народу як свята Соборності України

   















          Детально про цю важливу подію розказав  для учнів 10 класу Зош №14 і для студентів  ІІІ курсу ТВПУТД  - кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України ТНПУ ім. В.Гнатюка Володимир Окаринський.

            Володимир Окаринський - автор книги "Тернопіль: місто, люди,історія (від давнини до 1991 року)" розказав про цікаві і унікальні факти періоду 1918-1920рр. повязані з Тернополем. Так, листопад - грудень 1918 року наше місто було столицею ЗУНР. Молодь міста брала активну участь у тогочасних політичних подіях, в Тернополі був сформований добровольчий полк ім.С.Петлюри.


       

  


           Вірш "Україна" прозвучав у виконанні Єлизавети Брашко - учениця 10 клясу ЗОШ№14.


          Музичний дарунок для пана Володимира і для присутніх прозвучав від студентів ІІІ курсу Тернопільського музичного коледжа - Михайлецької Марії, Атаманчук Галини та Гах Надії.


       
           Присутні також могли ознайомитися із викладкою літератури "Єдність і свобода - гідність украінця"


Немає коментарів:

Дописати коментар