четвер, 22 березня 2018 р.

Ікона - це також молитва

     У переддень світлого свята Великодня, в дні Великого посту у бібліотеці-філії №4 для дорослих 21 березня відбулось відкриття виставки ікон, вишитих  майстринями Теребовлянського НВК.
     Вишивка виникла давно, мабуть, ми ніколи не зможемо довідатися хто і коли поклав перші стібки на тканину. Цікава розповідь-легенда про виникнення вишивки, записана у Теребовлі в 1978 році,  прозвучала у виконанні Надії Турдієвої (учениці 10 класу Теребовлянського НВК).


     Шиття завжди досить широко використовувалось в церковному побуті. Ікони здебільшого писали на дошках, та віднедавна їх вишивають: хто нитками, хто бісером. Про це розказала вчитель християнської етики Ольга Михайлівна Сивак.
     З історією відродженої Теребовлянської гімназії ознайомив її директор Архитко Олег Володимирович. Цього року НВК святкує 110-ту річницю.

     Сьогоднішню виставку "Ікона - це також молитва, споглядаємо на неї - творимо молитву" майстрині Теребовлянського НВК присвячують світлій пам'яті Ярослави Стецько, яка в 1936 році була гімназисткою даного закладу.
      Музичний пісня-дарунок прозвучав у виконанні Юлі Бандолько (учениці 10 класу Теребовлянського НВК).
     Українська вишиванка - це свого роду сімейний оберіг, символ, який пройшов крізь покоління, єднає рід і вшановується як святиня. Маючи таку красу, ми отримуємо енергію наших предків, пишаємось минулим та гордо дивимось в майбутнє. Дякуємо майстриням за подаровану можливість переглянути їх чудові роботи! Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар