понеділок, 11 квітня 2016 р.

Просвітницька година...

    Просвітницька година 
"До Освенціму за Україну"
пройде 12 квітня у бібліотеці №4 для дорослих. 

Бібліотекар Наталя Бартух підготовилиа книжкову викладку літератури "Ми не маємо права  на забуття..." та відео презентацію.


 11 квітня Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів  
Наша історія назавжди має залишатись у пам'яті наступних поколінь... Здається, так давно це було. Але лише не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. 
                               Спогади нашого земляка Степана Петелицького...    
      У мене на руці витатуюваний номер 154922. Це татуювання зроблене в Освенцімі. Я провів понад 16 місяців у цьому таборі, який заслужив найгіршу славу серед нацистських концтраційних таборів. Звідти я потрапив до Маутгаузена, а звідти до Ебензе. Я бачив таке, що ніколи не зможу забути. А навіть якби я захотів, цього не дасть зробити зблякле синє татуювання на моїй руці. Я пережив Голокост. я знаю про це все, що можна знати. Я був там. Я пам'ятаю і ніколи не зможу забути. Ніхто не повинен мати навіть тіні сумніву в тому, що нацисти винищили мільйони євреїв і багато мільйонів не євреїв...
   











   В березні 1945 року охорона та командування німецьких військ втекли з концтабору Бухенвальд, бо мали страх бути захопленими американськими військами. В найбільшому концентраційному таборі спалахує інтернаціональне збройне повстання проти гітлерівців, яке було організоване самими ув'язненими.
В той момент коли визвольні війська увійшли, повсталі вже перебрали на себе контроль над табором смерті і підняли червоний прапор. 
                                                                                  
     11 квітня - день входження американців на територію Бухенвальду - і був прийнятий як дата, коли відзначається "Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів."
     На території Німеччини та окупованих нею країн діяло 14 тисяч концтаборів. Тривалість життя в'язнів в таборах смерті тривало менше року, а приносили вони нацистам майже півтора тисячі рейсмарок чистого прибутку.
     За роки другої світової війни через табори пройшли 18 мільйонів чоловік, з них 5 мільйонів - громадяни Радянського Союзу.
     На території України діяли 180 таборів смерті. "Фабрики смерті" діяли в Києві, Львові, Дніпропетровську, Харкові, Кіровограді та інших місцях.
     Під час окупації Києва, яка тривала 103 тижні (1941-1945 р.р.) у Бабиному Яру було розстріляно більше 200 тис. чоловік - євреїв, українців, росіян, поляків, циган та представників інших народів.
     У Львові перестало існувати гетто у червні 1943р., де було страчено - 130 тис. чоловік.
      Згадаймо 1933 рік коли до влади прийшов Гітлер і проголосив програму "Оздоровлення нації"... Суть її знищення політичних противників нацистів. 
"Неповноцінні народи" - євреї, цигани, а також "Неповноцінні соціальні групи"(фізично або психологічно неповноцінні люди).
      Для реалізації цієї програми спочатку в Німеччині, а пізніше в окупованих країнах створювалися концентраційні табори. В Європі нараховувались близько 30 концтаборів - Дахау, Бухенвальд, Треблінка, Майданек, Освенцім, Собібор.
     Бухенвальд - нацистський концтабір неподалік німецького міста Веймар. За період фіснування 1939 -1945 р.р. в ньому відбували ув'язнення близько 250 000 людей - переважно євреїв, політичних в'язнів, радянських військовополонених, циганів та гомосексуалістів. 55 000 було закатовано та вбито, десятки тисяч померли від голоду, хвороб.
     Ми обов'язково маємо про це пам'ятати, розповідати іншим і зробити усе, щоб не допустити  таких жахіть...       
             

Немає коментарів:

Дописати коментар