понеділок, 10 квітня 2023 р.

Краєзнавчий круїз "Мандруємо вулицями рідного міста"

 


Перша зупинка нашої подорожі – вулиця Валова.

Декілька цікавих фактів, які Ви не знали:

     1. Ця вулиця одна з добре збережених у місті.

    Коли за бажанням нових часів руйнували оборонні вали, їхня територія ставала містом – так виникла вулиця ВаловаНезважаючи на віддалену від тогочасного центру локацію, вулиця швидко заявила про свої права стати вагомою частиною Тернополя: тут з’явилися школа, гімназія, кав’ярні, різноманітні крамнички, де можна було придбати все: від свіжого хліба і дамських рукавичок до будматеріалів.

    2. Саме на Валовій відкрилися найвідоміші міські фотоательє, де робили гарні світлини та листівки.



     3.  Ще одна таємниця збережена до сьогодні: абревіатура TSD на фасаді будинку № 9. Якщо любите історичні квести, приїжджайте до Тернополя. Можливо, щоб поділитися захопливим спогадом, місто чекає саме на вас?    

  



4. Вулицю формують старовинні будинки пастельних тонів, прикрашені кованими балконами. Майже всі вони є пам’ятками архітектури місцевого значення. Якщо завітали на Валову, обов’язково відвідайте будинки-близнюки (№12, 14, 16).






     5. ХХ ст. змінило світле життя Валової. Там, де зараз розташоване північно-східне крило обласного будинку Управління Національної поліції України колись була в’язниця для жертв тоталітарного режиму. 

    Біля будівлі встановлено пам’ятник Ігорю Ґереті – дисиденту, історикові, археологу, заслуженому діячу мистецтв України. Вилита із бронзи композиція зображає митця, який крокує вулицею у напрямку обласного музею.




    6.Сьогодні Валова є осередком мистецтва. Тут тернопільські художники влаштовують вуличні виставки, а у перервах між роботою грають у шахи та діляться жартами. 

Сюди приходять до книгарень, щоб придбати новинки і відвідати літературні презентації.


    7.Тут можна скуштувати найсмачнішу у місті каву і посмакувати різноманітними ласощами. Валова ніби створена для відпочинку, можливо, саме так вона викупляє безсонні ночі, які впродовж сотень років вартові проводили на валах.

Немає коментарів:

Дописати коментар