четвер, 21 липня 2022 р.

Бібліотека - джерело інформації

 

Інформація є важливим соціальним, економічним і політичним потенціалом людства. В умовах безперервного збільшення обсягів інформації постає проблема її генерування й оптимізації.

    Сьогодні бібліотеки поряд з телебаченням та Інтернетом залишаються найбільш масовим та доступним джерелом інформації, стають інформаційним центром, необхідним абсолютній більшості населення. Інформаційна функція стає пріоритетною, відмінною рисою її є аналіз, обробка, оперативне доведення до користувача, а інформація стає товаром, який набуває концептуального, фактографічного характеру, що узагальнює вже готові результати інформаційного пошуку.-

Насамперед , слід відзначити роль бібліотечних установ у формуванні разом з освітніми закладами кваліфікованої еліти, національно-свідомої і водночас зорієнтованої на загальнолюдські цінності. Сучасна парадигма бібліотечного обслуговування передбачає також використання принципово нових можливостей доступу до інформації незалежно від часу й місцезнаходження як документа, так і користувача.

Для задоволення інформаційних, освітніх, культурних потреб своїх користувачів бібліотека сьогодні робить доступними не тільки документовані знання, інформацію, що зберігаються в її фондах або на жорстких дисках її серверів. Вона виходить за свої фізичні кордони, переходить з реального простору у віртуальний. З одного боку, вона пропонує доступ до інформаційних ресурсів, що належать іншим суб’єктам інформаційного простору, у тому числі представленим у мережі Інтернет. З другого – створює електронні інформаційні ресурси (бази даних, колекції оцифрованих документів, веб-сайти та веб-портали), що перебувають за її фізичними стінами. Також бібліотека надає віртуальні послуги з пошуку інформації та необхідних знань.

Умовно кажучи, сучасна бібліотека стає вузловим центром, який концентрує та розподіляє інформаційні потоки.

Немає коментарів:

Дописати коментар