четвер, 23 вересня 2021 р.

Презентація книги Іди Фінк "Подорож"





«Рік Іди Фінк на Тернопіллі» триває!



     





    22 вересня у Тернопільській міській бібліотеці-філії №4 для дорослих відбулася презентація книги Іди Фінк «Подорож» у перекладі Наталки Римської.




    

    В книзі ідеться  про типову єврейську подорож на межі життя і смерті — подорож позачасову, але водночас детально конкретизовану в добі Другої світової. Проте ця типовість — моторошна, бо подано її засобами підкреслено спокійного «постмонологу» однієї з дівчат-сестер, котрі, переживши карколомні й виснажливі перипетії арештів, примусових робіт, маскувань, переслідувань і втеч у нацистській Німеччині, все-таки витримали і вижили.

    Авторка практично не роздає оцінок персонажам, які вигулькують на сторінках книги й у долі головних героїнь, — млинове колесо доволі ще свіжої історії робить це замість неї. Оберт за обертом, сторінка за сторінкою...

    У Середні віки цей твір могли би назвати комедією: тривожні початок і перебіг подій — але все-таки щасливе закінчення. Та чомусь від такого «happy-end-у» стискає горло і зволожуються очі...






    Презентували книгу:  історик, краєзнавець Тетяна Федорів, Наталя Пасічник - українська поетесаперекладач, член Національної спілки письменників України та  голова  ГО «Гельсінська ініціатива» Олександр Степаненко. Гостем на презентації був історик, краєзнавець Іван Рибчак.





    Висловлюємо щиру подяку Тетяні Федорів зате, що відкрила для нас ім'я нашої землячки  письменниці - Іди Фінк та за подаровані книги. 

Немає коментарів:

Дописати коментар