вівторок, 2 лютого 2021 р.

Словом залишений слід

    Валер’ян Підмогильний (1901-1937) — український письменник і перекладач, один з найвизначніших прозаїків українського «розстріляного відродження». Жертва сталінського терору.

     Валер’ян Підмогильний народився в селі Писарівка в бідній селянській родині. Валер’ян відвідував церковну школу.  Навчався в Першому катеринославському реальному училищі, яке закінчив з «відзнакою». Потім навчався з перервами, через матеріальну скруту, на математичному та юридичному факультетах Катеринославського університету, який так і не закінчив.

        Друкуватися почав ще з школи під псевдонімом Лорд Лістер. На стіні у Валер’яна довгий час висів портрет Зігмунда Фрейда. Джерелом натхнення була французька література.

   Валер’яна Підмогильного називають провісником європейського екзистенціалізму. Дослідники кажуть: він на чверть століття випередив творчі пошуки французьких письменників-інтелектуалів, зокрема Сартра.

      В українській літературі він був одним із перших, хто досліджував феномен селянського руху під проводом Махна. 

      1921 року письменник одружився з донькою священика Катрею Червінською, актрисою Театру юного глядача. 1922 року Валер’ян разом з дружиною переїхав з Ворзеля до Києва, де оселився в будинку недалеко від Сінного базару.  

    Разом з Євгеном Плужником у 1926–1927 роках він підготував два видання словника «Фразеологія діловоï мови», працював над сценарієм фільму «Коломба» за романом Проспера Меріме.

    8 грудня 1934 року Валер’яна Підмогильного було заарештовано зі звинуваченням в «участі у роботі терористичної організації». Поки письменник був під арештом він писав листи своїм рідним, збереглось 25 листів до дружини, в яких він розповідає про свої переклади, розпочаті повісті, оповідання.

     3 листопада 1937 вийшов наказ «розстріляти» всіх ув’язнених, щоб звільнити місце для наступних мучеників. Серед ув’язнених був і Валер’ян Підмогильний.

  Він прожив коротке життя, але увійшов в літературу як засновник українського урбаністичного роману. Валеріана Підмогильного було реабілітовано 1956 року. Дружина Підмогильного після розстрілу чоловіка поневірялася по чужих квартирах і намагалася перевидати його твори, через скрутне матеріальне положення. Син Роман помер через тяжку серцеву хворобу.



Дізнатися більше про життя і діяльність письменника можна, завітавши у нашу книгозбірню.

Немає коментарів:

Дописати коментар