середу, 30 березня 2016 р.

Зроблено з душею...


      Цього разу ми дивували своїх користувачів та просто гостей незвичним для бібліотеки майстер класом... Провів його Руслан Друк - майстер гончарної справи. Він навчав студентів 2 курсу (групаТКД-130/9) ТКХТТ, викладач Чухрій Оксана Богданівна.
      Гончарство - обробка глини та виготовлення різноманітного посуду. Гончарні вироби на території України своєю історією сягають трипільської культури. Вони визначались формою, оздобленням. Пізніше з'явився ручний гончарний круг, а у 14-15 ст. на Україні почали застосовувати досконаліший ножний круг.
     Розквіту гончарства на Україні сприяла наявність покладів високоякісних чернових, черно-бурих, світло-сірих глин. Осередки керамічного виробництва на Київщині - Васильків, Дибинці, Канів, Моринці, Гнилець. Поділля - Бар, Бубнівка. Західна Україна - Косів, Коломия, Ужгород, Хуст, Ольхівка, Дубовинка і т.д.
   За гончарним кругом працює Іван Кучирка - студент, під керівництвом майстра Руслана.

                А це майже готовий витвір гончарного мистецтва вчителя та учня
 А взагалі Руслан Друк виготовляє глечики, горщики, пляшки, пательні, тиквачі, макітри, куманці та інший посуд з любов'ю, спокоєм, а на обличчі ледь помітна втіха від праці.
Вироби він називає "живим посудом", бо в кожен із них вкладає душу. Майстер розповідає, що нічого кращого немає, аніж приготована їжа в глиняному банячку.
Гончарні вироби мали спільні риси, але водночас мали особливості. Так, славнозвісний опішнянський посуд вирізнявся тончіснністю, дво або трикольоровим розписом у вигляді кривулин, крапочок, а також рисочок.

                                       
 
                       Грязін Давид - учень ЗОШ №15 медичного ліцею
 Впевнена, учні ЗОШ №15 медичного ліцею та студенки коледжу, Наталія Трач - ГО "Об'єднання бойових побратимів", Ольга Колос - ГО "Рідний край", Вікторія Кривоніс -майстриня з вишивки, Галина Дудар - майстриня з ляльки мотанки, витинанки, Роман Суслов та Наталія Зарицька отримали неймовірне задоволення...

Немає коментарів:

Дописати коментар