понеділок, 6 січня 2014 р.

Святий вечір, добрий вечір


                                                                 Застелено стіл скатертиною,
                                                                 І ми усією родиною
                                                                 Зібралися зірку чекати,
                                                                 "Христос народився" казати.

         6 січня - Святий вечір, його відзначають напередодні Різдва. Це одне з найшанованіших християнських свят. Також це важливе родинне свято: вся родина збирається за спільним столом, щоб скуштувати Святу вечерю. Старі люди кажуть, що та людина, яка проведе Святвечір поза сімейним колом, весь рік блукатиме світом, почуватиметься незатишно й самотньо.
       
         Зранку жінки печуть калачі, пиріжки, щоб на Різдво було чим частувати колядників, варять кутю, обовя'зково в новому горщику. Найдавніша в Україні - ячмінна кутя, її й досі готують на Поліссі. А найпоширеніша - з товченої в ступі пшениці. Її заправляють медом та узваром, додають тнртого маку, горіхів.

          За традицією, на Святвечір готують 12 страв (оскільки річне коло становить 12 місяців), всі вони мають бути пісні, бо це останній день посту.

         Традиційними для всієї України на Святу вечерю були такі страви: кутя, узвар, мед, капусняк, риба, горох, квасоля, вареники.

         Перед вечерею прикрашали покуття: устеляли лаву запашним сіном, ставили дідух. Господиня накривала стіл. Під скатертину обов'язково кладуть сіно - символ того, що Ісус Христос народився в яслах. Долівку встеляли соломою. Уся родина одягала святкове вбрання.

         Як тільки на небосхилі з'являлася перша передвечірня зірка - всією родиною сідали за, як казали, багатий стіл. Він дійсно був багатим - з дванадцяти різноманітних пісних страв, а звідси й назва - "багата кутя", чи "багатий Святвечір".

         Першим за стіл сідав господар, а за ним інші члени родини. Під час святкової вечері намагалися не виходити з-за столу, розмовляли тихо. Вставши, господар виголошував першу молитву - за покійних. Потім молились за нині сущих - усіх членів родини, їм зичили здоров'я і щастя, бажали, щоб гуртом та в злагоді дочекатися наступного Різдва. Першою стравою всі пробують кутю, а тоді вже смакують інші наїдки.

         Також українці на Святий вечір прогнозували:
~ На багату кутю зоряне небо - кури добре нестимуться й добре вродить горох.
~ Сніг іде - врожай на яблука.
~  Ожеледь на деревах - вродять горіхи й садовина.
~  Іній або сніг - на мокре літо і дорід зернових.   Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе урожайне літо, і навпаки.

                                Святий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров'я!

Немає коментарів:

Дописати коментар