вівторок, 24 грудня 2013 р.

Андріївські вечорниці
      13 грудня на Україні святкують одне із перших зимових свят, Андрія Первозданного. Ввечері сходились дівчата та хлопці на вечорниці, щоб поворожити на свою долю, хто скоріше заміж вийде, як будуть звати чоловіка і хто він буде по професії. Усі  жартували, дівчата вишивали, в'язали, хлопці калиту кусали.
       Тож пропонуємо Вам побувати на наших  українських вечорницях, які підготовили учні Тернопільської ЗОШ №4 та  з класним керівником Попович Юлією Степанівною, зав.шкільною бібліотекою Ясьончик Оксаною Захарівною, та колективом бібліотеки №4 для дорослих, яка знаходиться на Східному масиві.
        А от і наші гості, дівчата заплели стрічки у коси, вдягнули вишиванки, віночки на голову. Вони справді красуні.





       Світлицю української хати святково прибрали бібліотекарі, вікно вишитими фіранками завішали, стіл застелили вишитою скатертиною, а на столі - макітра з варениками, сметаною, пиріжки, пампушки, глечик з водою.
       У правому кутку - піч, біля якої стоїть кацюба, рогач, лопата. Біля печі порається господиня в народному одязі, зав'язана хусткою.
        Дівчата калиту готують в піч ставлять, а поки тісто запікається, дівчата пісні співають та гостей чекають.
         Пан калита прийшов, пан коцюба не спізнився, хлопці прибули і вечорниці розпочались...
     




          Хлопці калиту кусали та з дівчатами жартували, дівчата варениками пригощали, пампушками, ворожили "чоботами" хто скоріше заміж вийде, як чий чоловік називатись буде і яку професію буде мати і т. д.
           Вечір промайнув швидко, а нам не хотілось прощатись, тим більше відпускати наших гостей і ми всі говоримо їм до зустрічі.

             Дякуємо Юлії Степанівні та Оксані Захарівні за таких хороших, вихованих, розумних учнів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар