четвер, 26 червня 2014 р.

Тридент та його походження

     Знак тризуба, або тридент відомий у всьому світі з пам'ятних часів.З тризубом зображувалися Божества: грецький Посейдон, етруський ( а пізніше римський) Нептун, індійські ІІІ і ва та Вішну, скіфський Тагимасад, слов'нські Перун та Водяник.
     Серед істориків точилися часто дискусії про правомірність використання тризуба як державного герба. Одні стверджували, що це знак династії Рюриковичів і жодного відношення до всього українського народу не має.Українці ж самі видобули цей герб їз глибини тисячоліть, повернувши його із небуття, з непам'яті.Чи випадково це? Володимир Шаян назвав тризуб "Великим Таїнством Української Душі".
   Тризуб є одним з найстародавніших українських оберегів. Писав про це Володимир Січинський: "народний звичай не звязує ці знаки з християнськими емблемами та християнською догматикою, а лише трактує як талісман, що звязаний із старими міфологічними поняттями.Володимир Шаян вважав, що саме з Тризубом українці досягнуть перемоги. Вона має прийти через потрійну самопожертву: "Жертва - це є самознищення, як підказує обмежена егоїстична думка;  жертва - це радісна перемога над життям і смертю.Тризуб - Символ Потрійної Жертви і Потрійної Влади...
    Користувачі бібліотеки та громада нашого міста мають змогу побачити  вишитий обрус з тризубом, який передала в наш етно - центр Фостаковська Ольга Михайлівна. Дата, яка вишита - 1935 р. та чітко зафіксовані ініціали вишивальниці КБ - Ксенія Бень. Нею стала  мама Ольги Михайлівни, яка народилась і проживала в с.Мала Лука Гусятинського р-н. В часи СРСР за  вишивання та зберігання таких обрусів ( скатертин ) українцям загрожувало ув'язнення, заслання у Сибір...
     Наш колектив низько вклоняється дочці Ользі Михайлівні за те, що зуміла зберегти родинний оберіг і дала унікальну можливість жителям Тернополя побачити його.

Немає коментарів:

Дописати коментар