вівторок, 24 грудня 2013 р.

Дідух - національний символ родоводу


                    Виблискує Дідух на славу
                    Золотом солом'яних спіралей.
                    Пучки, мов потужні булави,
                    В багатстві плетіння деталей!
                    Зернята з-під його рамен
                    Нагадують про пам'ять роду
                    Далеких сонячних племен
                    Мого прадавнього народу!

        Новий рік, Різдво - це особливий, ні на що не схожий час у році, коли усі поринають в атмосферу миру, спокою, єдності, очікування дива. А, як відомо, найкраще диво - це диво, зроблене власними руками.

        Ось таке диво у переддень свят нам подарувала Вайцович Марія Андріївна, яка вже багато років є користувачем  нашої бібліотеки. Чудовий оберіг-віночок, який виготовила родичка Марії Андріївни- Надія - став окрасою нашого етно-центру.

        Також диво позитивного спілкування завжди нам дарують учні 6-го класу ТСЗОШ-інтернату. 23 грудня разом із вихователями Гуменюк Г. Й. та Воробець Г. В. вони завітали у бібліотеку №4 для дорослих на майстер-клас з виготовлення дідуха, який проводили керівники гуртка флористики та фітодизайну інтер'єру Тернопільського еколого-натуралістичного центру Залужець Марія Дмитрівна та Покляцька Павліна Василівна. 






        Марія Дмитрівна розповіла, що дідух - символ нового врожаю, добробуту, багатства і  уособлював в собі дух пращурів. Здавна у кожній українській родині поіменно знали і шанували до сьомого коліна всіх попередників. Звідси - і коріння слова дідух - від словосполучення "дідівський дух". Виготовляли дідуха з першого або ж останнього снопа - це   було своєрідним пожертвуванням найкращого збіжжя.

        Найголовнішими елементами для виготовлення дідуха є стержень з підставкою та колосся злакових культур: пшениці, жита, вівса, ячменю. На верхівку стержня прив'язують колосся однієї зернової культури і формують так звану "голову". Добре прикріпивши її шнурком, приступають до формування пучків із колосся та формують яруси дідуха. Наприклад: 1 ярус - 8 пучків (ячмінь), 2 ярус - 9-10 пучків(овес), 3 ярус -  12 пучків (жито), 4 ярус - 16 пучків (пшениця).

        Діти залюбки допомагали майстриням формувати пучки колосся, зв'язувати їх та творити дідух.


        Перед Святою вечерею господар у святковому одязі йшов до стодоли або комори, поважно брав зазделегідь приготованого дідуха й урочисто заносив до хати. Переступивши поріг - вітав усіх з Святвечором, бажав усіляких гараздів та щоб у прийдешньому році нікого  не бракувало, тобто, щоб ніхто не помер. Дідуха ставили на почесне місце в кутку, під ікони - на покуття, й приповідали: "Дідух цде до хати, а всяке зло - з хати".

        Окрім дідуха, різдвяним символом українців є павук, яких напередодні Різдва підвішували до центрального сволока. Учні зі своїми педагогами виготовили та подарували етно-центру ці два обереги, за що ми їм щиро вдячні.
        Також велика подяка Марії Дмитрівні, яка подарувала ще й старовинну ікону.
                                             Тож хай священний наш дідух
                                             дім оберігає,
                                             Хай щастя й радості Ісус
                                             усім Вам посилає!

2 коментарі:

  1. Вітаю щиро з наступаючим Новим 2014 Роком і Різдвом Христовим. Творчого вам натхнення, колеги!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вдячні за привітання, Вас також із наступаючими святами, Бажаєм гараздів, здоров'я і хорошого настрою!

      Видалити