пʼятницю, 20 грудня 2013 р.

Свята ніч настає: давні різдвяні обереги українців


Вітай всіх, зірко ясна, мила
Для всіх щаслива ця хвилина.
Радійте, люди - Бог родився,
Славіть його Святе ім'я.
Нехай колядками вітає
Боже дитя уся земля.

       Із цими словами завітали в бібліотеку учні 6-го класу ТСЗОШ-інтернату. Прийшли вони з вихователями Гуменюк Г. Й., Воробець Г. В. та керівником флористики і фітодизайну Залужець М. Д.

      Ми завжди раді зустрічі з цими допитливими, позитивними дітьми та  їх педагогами, а  в цей раз вони подарували для етно-центру "павука". Виготовили діти цей оберіг своїми руками під керівництвом Марії Дмитрівни Залужець.


      У різдвяному павуці відображаються уявлення українців про організацію простору. "Павук", що "снує" світ - образ космосу-всесвіту.
      "Солом'яні павуки" - один із найдавніших витворів з соломки і найбільш загадковий. Їхні форми, побудовані на поєднанні множини однакових модулів, вражають своєю гармонією," - говорить майстер плетіння із соломи Олена Шибунова. Немає усталеної форми різдвяних павуків, головне правило при їх створенні: їхні деталі мають бути гармонійно поєднані. Чітка гармонія форм та руху павука покликані оберігати дім та господаря, вбираючи в павутину своєї конструкції все негативне, що могло завадити щасливому життю.

      Отож, ми щиро вдячні учням та їх педагогам за цей оберіг, який зайняв почесне місце у світлиці етно-центру.

      Іншим різдвяним оберегом в українців був дідух - великий і сонячний "хлібний сніп", який приносив у родину святковий настрій, затишок і символізував добрий урожай, мир і злагоду, достаток у домі.

      Марія Дмитрівна Залужець люб'язно погодилась провести в етно-центрі майстер-клас із виготовлення дідуха.

Немає коментарів:

Дописати коментар