четвер, 2 квітня 2015 р.

Великодній рушничок

  Із роду в рід, споконвіків,
Вервечкою барвистих рушничків
Красується Великдень на Поділлі...
   Традиція накривати Великодній кошик вишитим рушничком є дуже важливою, таємничою і має глибоке значення.
   Саме полотно, навіть без вишиття,  має декілька рівнів святості.
  Перший рівень святості - це прядіння ниток із конопель чи льону, скручування їх. Ниточка по всій довжині має контакт з енергетикою людини, насичуючись нею від трьох основних меридіанів пальців, якими зрештою християни кладуть хресне знамення. Скручена спіраллю, звита у клубок-сферу, нитка сама по собі є самодостатньою і знайшла широке відображення у міфах, казках та легендах народів світу.
      Після того, як напрядено ниток, до роботи береться ткач. Ця професія здавна асоціюється з Творцем, котрий тче канву Життя. При цьому полотно справді уособлює собою живу тканину долі, де ниточка з човника, перебігаючи поміж основою, у безперервному коливальному русі то вліво, то вправо, створює дорогу.

      Сама прямокутна форма полотна становить другий рівень святості. Прямокутник, так само як і квадрат, ромб, коло - належить до сакральних геометричних фігур.
      Третій рівень святості складає хрещате переплетення ниток у полотні. Саме через цю особливість полотно так шанували і використовували як крижмо та саван. Водночас, окрім хрестиків, полотно складається з безліч квадратиків, віконечок, які також належать до священних знаків світу.
      Четвертий рівень святості складає форма сувою, в якій скручують готове полотно. Це спіраль - одна з найпошириреніших форм існування Живої Матерії. Сувій постає моделлю Світу.
      До п'ятого рівня святості можна віднести білий колір полотна. Вибілювання на відкритому просторі являє собою магічний процес. Білили на Сонці і на Місяці, на ранковій росі, поливали Водою, висушували на Вітрі. Духи всіх стихій Природи брали участь у вибілюванні, допомагаючи Людині. Білий колір - це колір Світу, колір Бога-Отця, священний колір наших предків - аріїв, які завжди обожнювали і поклонялись Сонцю, Вогню. Саме через це вони добре білили свої хати ззовні і всередині, любили одягатись у біле.
      Голки, якими вишивали, надзвичайно цінували, зберігали, і вважалось недобрим знаком, коли вони губились. Особливо, коли річ вишивали. Як правило, зручно для роботи мати стільки голок, скільки кольорів ниток в узорі. Тими голками, що почали вишивати, потрібно і закінчувати роботу. Нікому не варто позичати цих голок або самому використовувати їх з іншою метою. Існує навіть повір'я, що голки варто купувати в понеділок, щоб вони допомагали щасливому вишиванню. Напевно, в цьому є свій сенс, але тільки для жінок. Понеділок - день Місяця, а ця планета жіноча. Планета, що впливає на інтуїцію, емоції, сердечні ритми, що дуже важливо для творчості.
       Нитки для вишивання також ретельно добирали. Найкращі нитки для вишивання - шовкові.
        У процесі соціально - економічного та культурного розвитку на Україні сформувалися локальні особливості народної вишивки кожного етнографічного регіону.
        Фотосвітлини були зроблені на відкритті виставки Семців Надії Петрівни у Тернопільському обласному художньому музеї.
        Народилась сама майстриня Надія в м.Теребовля. Має у творчому доробку - вишиті обрядові, великодні рушники, чоловічі та жіночі сорочки, обруси, писанки. Роботи зберігаються в приватних та музейних колекціях в Україні та за кордоном.

1 коментар:

  1. Спасибі за цікаве тлумачення Великодної вишивки. Цікаво чи тільки українці накривають Паску вишитим рушничком?

    ВідповістиВидалити