середу, 5 липня 2023 р.

«Мандрівка в глибину народних звичаїв»

Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них - світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі.

Дуже тісно народна творчість пов'язана із звичаями, що являють собою закони, якими українці керувались щоденно.

Як і рідна мова, звичаї об'єднують людей в один народ. Того, хто забуває звичаї, карають Бог і люди.

 Багатющий скарб звичаїв нашого народу ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та, нічого не втративши, передати нашим дітям, щоб не. перервався зв'язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам'ять нашого народу.

До вашої уваги бібліографічний огляд літератури:

«Мандрівка в глибину народних звичаїв» 

Шкода М.Н.

Традиції і свята українського народу . - Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2007. - 384с.: іл.




Книжка розповідає про різні календарні свята: державні, професійні, родинні. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять книжку справжнім подарунком для всіх шанувальників вітчизняної культури.

 





Воропай О.

Звичаї нашого народу. Етнографічний нарис . - К. : Велес, 2005 . -  528 с.




     Це неординарний опис народно-календарних звичаїв, вірувань і уподобань українців. Праця розподіляється на чотири частини: ''Зима'', ''Весна'', Літо , ''Осінь , в окремій праці розповідається про одяг укра­їнців. Книга розрахована на широке коло читачів. Її матеріали мо­жуть бути використані для проведення обрядів, підготовки свят, а також вчителями та учнями на уроках з народознавства.




Орел Л.

Українська родина: Обряди і традиції . - К. : Видавництво ім. Олени Теліги, 2015 . - 512 с.; іл.



    Ця книга є спробою побіжного огляду цілого людського життя у світлі української традиції. Народження, виховання дитини, побут неодруженої молоді, весілля, взаємини в родині і в громаді, окремі традиційні заняття… Хата і Божий дім – церква… Характерні обряди, пісні, побутові речі, дитячі ігри й іграшки…


Чубинський, Павло Платонович.

Мудрість віків : українське народознавство у творчій спадщині Павла Чубинського : у 2 кн. / П. П. Чубинський; упоряд. С. К. Гаркавий, Ю. О. Іванченко . – Київ: Мистецтво, 1995. - 224 с. ; 26 кольор. іл.


    "Мудрість віків" увібрала в себе незначну частину обширу творчої спадщини видатного вченого: міфологія, вірування, народний календар, загадки, звичаї, обрядовість. Цікавий ілюстративний ряд видання слугуватиме матеріалом, який поглибить читацьке сприйняття.

        



Скарбниця народної мудрості. Свята, традиції, прислів'я, приказки./ Авт.-укл. О. В. Лаврик. - Х . : Аргумент, 2012. - 256 с.



Ви хотіли б дізнатися, як зустрічали Різдво чи Великдень у давнину? Або які існують календарні свята та обряди? А можливо, ви прагнете провести весілля за українськими традиціями? Чи полюбляєте гостре та влучне слівце, вчасно вставлене у розмову? Адже, відомо: народ скаже — як зав'яже! Тоді ця книга просто необхідна вам.

«Скарбниця народної мудрості» розповість про свята, історичні традиції українців та стане незамінним джерелом народних прислів'їв і приказок.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар