пʼятницю, 15 березня 2019 р.

Закриття виставки "Борщівська вишивка жива"

          До двохріччя з моменту відкриття ГО "Школи борщівської народної сорочки" в нашій світлиці була представлена  виставка робіт  учасниць  цієї школи. Під час виставки було проведено ряд майстер-класів по старовинних  борщівських швах від учаснець школи, а саме Грицишин Наталії, Олександри Ситник, а також голови громадської організації майстра народної вишивки  Вікторії Кривоніс, Майї Юркевич і Лариси Овчарук.




   1 березня про шов "верхоплут" детально розказала і показала техніку вишивання Лариса Овчарук. 




      Верхоплут (його ще називали "верхошов",
"кучерявий шов верхоплут", "шов на один бік", чи "плутанка") мав велику кількість варіантів використання, які часто комбінувалися з іншими видами швів.


          







        







         

            Пізнавальний і продуктивний майстер-клас по техніках  основних борщівських швах  "Колодки І і ІІ" провела Майя Юркевич - 6 березня.


     
        Стібки основних борщівських швів характерно щільно покривають полотно, гарно з'єднуються між собою і, на відміно від крайових та маскувальних, можна заповнювати площину різного розміру, форми, а не тільки смугу. Ці шви за способом виконання - лічильні, іх виконують за поточним рахуванням - ниток на тканині полотняного переплетення.


          
           На офіційне закриття виставки від співзасновниці та голови ГО, майстра народної вишивки Вікторії Кривоніс  - 14 березня було проведено майстер-клас по кафасору.





"Кафасор" - дивовижно красива назва шва, його ще називють "гладь лічильна розріджена двобічна". Цим швом у борщівських жіночих сорочках виконували орнамент на нижній частині складного рукава зразу під швом, який її з'єднував із верхньою частиною; це місце ще називають "морщівка".






За організацію та співпрацю колективу бібліотеки було вручено Подяку від голови ГО Вікторії Кривоніс. 



Дякуєм ГО "Школі борщівської народної сорочки" за чудово проведений час і неймовірну атмосферу у бібліотеці, а також за те що ви ділитесь своїми знаннями і вмінням.

Немає коментарів:

Дописати коментар