середу, 21 лютого 2018 р.

Голос скрипки і фортепіано

     Василь Барвінський - визначний представник української музичної культури ХХ ст. Уродженець Тернопілля ввійшов в історію як відомий композитор, піаніст, музичний критик, педагог, провідний діяч Союзу українських професійних музик, доктор мистецтвознавства, почесний доктор Українського університету в Празі.
     До 130-річчя від дня народження нашого знаного земляка у бібліотеці була проведена краєзнавча інформина "Голос скрипки і фортепіано", яка познайомила із життєвим і творчим шляхом славетного українського музиканта. Завдяки родинному вихованню та впливові чудових педагогів, які стрічались у його житті, Василь Барвінський найважливішим вважав для себе пропагування народної музики.
     Тривалий час ім'я композитора несправедливо замовчувалось, а мистецький доробок був заборонений, окремі твори - знищені. Трагізм особи В. Барвінського полягає в тому, що за сфальсифікованою більшовицьким режимом справою, він був репресований і 10 років разом зі своєю дружиною (донькою відомого фізика І. Пулюя) перебував в неволі в Мордовських таборах. І хоча в 1964 році композитора було посмертно реабілітовано, його твори (за невеликим винятком) практично не видавалися аж до 1991 року.
     Варто процитувати пророчі слова Василя Барвінського з його фортепіанного циклу "Любов", дещо перефразовуючи:
Хоч завжди буде біль,
І завжди буде бій,
Та завжди перемога любові!

Немає коментарів:

Дописати коментар