понеділок, 14 березня 2016 р.

Новинки у бібліотеці...

       Фонд бібліотеки №4 для дорослих вкотре поповнився новими подарованими книгами від Ольги Колос - громадського діяча, та найперше - креативної, розумної і просто хорошої людини.

Стельмащук, Г. Українські народні головні убори: монографія / Г.Стельмащук.- Л.: Апріорі, 2013.- 276 с.

    Автор книги Галина Стельмащук (доктор мистецтвознавець, професор Львівської національної академії мистецтв) розповідає про процес розвитку головних уборів та зачісок, що побутували на території України з найдавніших часів до початку ХХ ст. Представлені види і форми головних уборів різних соціальних груп населення, загальні риси та регіональні відмінності.Показує роль атрибутів, символів, знаків у головних уборах, особливо обрядових.
    Народний головний убір - одна з важливих складових частин народного вбрання і містить велику кількість різноманітних компонентів, а й передбачає способи їх носити, поєднувати між собою, узгоджувати із зачіскою.
   Головний убір має свої специфічні риси, сформовані в процесі постійного вдосконалення. З найдавніших часів він виконував практичну функцію - захищав голову людини від холоду, спеки, удару. Паралельно формувалося й поняття про головний убір як символічний знак і оберіг.
   

            "Борщівська народна сорочка"

   Книга, яка знайомить читача з старовинними техніками вишивання, а також дає змогу скроїти ту сорочку, яка Вам сподобається.
   За основу взято сорочки з Борщівського обласного краєзнавчого музею, датовані  кінцем ХІХ - початком ХХ ст.
   У виданні описано: тонкощі і стадії виготовлення борщівської сорочки: матеріали, крій, техніки шитва та змереження.
    Ілюстрації - схеми, створені авторами, достоменно відтворюють техніки, способи вишивки відкривають кожен орнамент, вишитий та тій чи іншій борщівській сорочці, представленій у книзі, зберігаючи зовнішній вигляд укладених у шві стібків.
    Видання призначене для студентів, викладачів, мистецтвознавців, широкого читачів, усіх, хто прагне навчитися традиційними швами, відроджуючи народну вишивку.


Немає коментарів:

Дописати коментар