пʼятницю, 30 жовтня 2015 р.

Цвіт української націїї

             
 Сьогодні 30 жовтня 
 ювілей 120 років від дня народження
            Михайла Львовича Бойчука
                          1882 - 1973
Він наш земляк із с. Романівка Теребовлянського району, Тернопільської області, художник, маляр-монументаліст, лідер групи "бойчукістів," представник Розстріляного відродження.
   16 - річним юнаком виїздить до Львова, вступає до промислової школи, знайомиться з малярським мистецтвом. Михайло Львович здобув освіту в кількох європейських Академіях мистецтв - у Кракові, Мюнхені і Відні під опікою Президії Наукового товариства ім. Т.Шевченка, а згодом і митрополита Андрея Шептицького. У 1899-1907 р.р. удосконалював свою майстерність у Мілані, Венеції, Парижі, де після кількох виставок своїх картин здобув широке визнання як художник - новатор.

         З вибухом першої світової війни Михайло Бойчук та його молотший брат Тимко, як австрійські піддані, були заслані на північний схід Росії.
         Після заслання до Києва в 1917 році професор М.Бойчук бере участь у створенні Української Академії мистецтв і очолює майстерню монументалістики. Як фундатор Академії, відіграв видатну роль у заснуванні й розбудові вищої художньої освіти на Україні, став піонером українського монументального мистецтва, що базується на нововізантійській школі іконопису, давньоукраїнському живописі та народному малярстві.
        У грудні 1936 року Михайло Бойчук та його учні були незаконно репресовані, а монументальні твори, сюжетні картини і графічні малюнки нещадно знищені. За неточними даними його розстріляли восени 1937 року.
   

                 
   Тимофій Бойчук      1896 - 1922
         Навчався мистецтву в майстерні у брата Михайла. Працював у галузі монументального та станкового живопису, графіки.Брав участь у декоративному оформленні Київського оперного театру. Його картини були виставлені на виставках -Київ, Москва, Харків, міжнародна виставка мистецтв у Венеції-1928 р.
       Перебуваючи в сибірському заслані, захворів на туберкульоз. Помер у Києві, де і похоронений.  

Немає коментарів:

Дописати коментар