понеділок, 26 січня 2015 р.

Відео - лекторій: "Діалог через століття"

     27 січня - 100 років від дня народження Якова Гніздовського - українського графіка, живописця, кераміста, мистецтвознавця.
Народився Яків в 1915 року в с.Пилипчому, нині Борщівського району. Навчався в початковій школі в рідному селі, в українській приватній гімназії м.Чорткова і м.Львова. Він був стипендіатом митрополита Андрія Шептицького.Свої перші роботи  (карикатури) опублікував у львівському гумористичному журналі "Комар". Картини Я. Гніздовського вражають технічною складністю і довершеністю. Сама творчість засвідчує: він був співцем української землі на американському континенті. Після чотирьох років наполегливої праці він влаштував у Вард Егглестон Галереї першу персональну виставку олійних картин, кераміки та малої скульптури. Філадельфійська газета "Америка" писала: "Зберігаючи звання "модерного" скульптора, він рівночасно додержує українськості, так би мовити, істоти українського традиційного духу. В його теракоті знаходимо спорідненість із трипільською мальованою керамікою, на якій митець будує свою творчість. Я. Гніздовський майстерно інтерпретує староукраїнське мистецтво неолітичної доби, надаючи йому нових абстрактних форм. Мусимо висловити жаль, що на виставці не було графіки, бо Гніздовський є насамперед митець - графік, якого можна сміливо поставити побіч неперевершеного Нарбута".
      Наш земляк помер 8 листопада 1985р. в Нью-Йорку, але перед смертю заповів, щоб його прах перевезли в Україну та поховали біля батьківських могил у с. Пилипчому, де він і знайшов вічну тишу.
Інформація про митця також у відео-презентації "Парадні вечори у Якова Гніздовського".

Немає коментарів:

Дописати коментар