вівторок, 21 травня 2013 р.

Єдність у різноманітті.

     "Прийде день, коли всі нації цього континенту, зберігши  свої характерні риси і славетну індивідуальність, зіллються в союзі вищого порядку та створять європейське братство"
                                                                                                                 В. Гюго

                
                         Європа – частина світу, західна частина материка Євразія. Історія її настільки давня, що  простежити походження назви дуже складно. За однією із версій це слово походить від семітського «ереб» чи «іріб», що означає  «захід». Ще одна версія: Європа названа в честь героїні давньогрецької міфології Європи, фінікійської царівни, яку викрав Зевс. Також існує гіпотеза, що назва походить від грецьких коренів «еври» та «опс» - «широкоока».

                Ще в античну епоху зародилась ідея створити єдину Європу. Культура того періоду є спільним спадком усіх європейських народів.

                В епоху Середньовіччя уявлення про єдину Європу пов’язувалось із поширенням християнства, церква виступає важливою об’єднуючою силою. Вже в Х
IХII століттях з’являються перші проекти європейської єдності та лунають заклики створити єдиний «союз націй».

              У другій половині Х
IХ ст. видатний письменник В. Гюго висунув ідею Сполучених Штатів Європи. Та політична ситуація того часу не дала можливості її реалізувати.

               У 1923 році виходить книга «Пан-Європа» графа Р. Коуденхова-Калергі, а у 1926 році у Відні відбувається  пан
європейський конгрес. Та II Світова війна не сприяла впровадженню в життя принципів європейської єдності.

                Проте в 1946 році У. Черчіль знову нагадав про ідею Сполучених Штатів Європи. У цей час на континенті з’явилася ціла низка організацій: Рада Європи, НАТО, Західноєвропейський союз. А першим кроком до утворення сучасного Євросоюзу було створення у 1951 році Європейського об’єднання вугілля і сталі(ЄОВС), до якого увійшли 6 країн: Німеччина, Франція, Італія, Бельгія, Нідерланди і Люксембург. У 1957 році з метою поглиблення економічної інтеграції вони заснували Європейське економічне співтовариство(ЄЕС).  До 1968 року були скасовані всі мита і створено   спільний ринок. 7 лютого 1992 року в Маастрихті була підписана угода про Європейський Союз (Маастрихський договір), а 1 листопада 1993 року ця угода набула чинності і ЄЕС став Європейським Союзом. У цей час до ЄС входило 12 країн.

                Європейський Союз відкривав нові перспективи розвитку. 1 січня 2002 року введена в обіг нова валюта – євро. На даний час до ЄС входить 27 країн-учасниць.                 


               12 жовтня 2012 року Норвезький Нобелівський комітет присудив Європейському Союзові Нобелівську премію миру «За внесок впродовж більше шести десятиліть у просування миру і примирення, демократії та прав людини в Європі».

                 Україна є найбільшою за площею державою Європи, розташована в її центрі. У 2004 році більшість західних сусідів України стали членами ЄС. Тому актуальним є вступ нашої країни до європейської спільноти.

                  Однією з умов вступу будь-якої країни в Європейський Союз є проведення національного референдуму з цього питання. А щоб свідомо зробити вибір - необхідно бути обізнаним з історією та сьогоденням ЄС, його політикою та завданнями, чітко уявляти наслідки інтеграції. Для висвітлення цих питань у
 бібліотеці №4 для дорослих підготовлена папка-перспектива "Європейський Союз - спільнота демократичних країн":



                     20 травня в бібліотеці відбувся інтегрований урок "Європейський Союз - крок назустріч". Присутні дізнались багато пізнавальних фактів про ЄС, прослухали гімн Європейського Союзу - An die Freude (Ода до радості), почули приємну новину про те, що недавно Тернопіль отримав диплом Ради Європи за поширення ідей Європейської спільноти.
                        Наприкінці уроку для закріплення одержаних знань було проведене бліц-опитування, переможці якого одержали в подарунок від нашої бібліотеки книги.

                         Пропоную і вам 
ознайомитись з питаннями бліц-опитування:
  1. Чому на прапорі ЄС 12 зірок? (У 1992 році, коли було підписано Маастрихтську угоду, у складі ЄС було 12 країн).
  2. Скільки зірок слід нанести на прапор сьогодні? (27 - це кількість країн-членів ЄС нині).
  3. Чи знаєте ви девіз ЄС? ("Єдність у різноманітті").

  4. Як називається валюта ЄС, коли вона була впроваджена в обіг? (Євро, впроваджене 1 січня 2002 р.).
  5. Які мови є офіційними мовами Європейського Союзу? (Усі мови країн-членів ЄС).





















Немає коментарів:

Дописати коментар