неділю, 27 листопада 2016 р.

Орнаментальна скарбниця нашого народу

 Уже третій тиждень в бібліотеці №4 для дорослих експонується виставка у рамках Всеукраїнського проекту "Вишивка етнографічна", серцем і натхненником якого є робота з української орнаментики Ольги Косач "Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки" (Київ, 1876). Кожен лист має опис орнаменту, техніку вишивки, його призначення.

     12-ий лист з альбому Ольги Косач відтворила на полотні тернопільська майстриня Вікторія Кривоніс, саме вона і є куратором виставки у нашій бібліотеці. Цю неординарну експозицію оглянуло багато відвідувачів. Виставка діятиме до 1 грудня. Запрошуємо на перегляд!

четвер, 24 листопада 2016 р.

Вишивка - світ натхнення

     Вишивка є невід'ємною частиною культурної спадщини України. Характерною особливістю української народної вишивки є поєднання різноманітних технік вишивання, які гармонійно доповнюють одна одну. Вікторія Кривоніс - тернопільська майстриня, яка володіє технікою понад сотні вишивальних швів і залюбки навчає усіх охочих.

     23 листопада у бібліотеці Етно-центрі Вікторія провела майстер клас з прямої лиштви. Вишиваючи цим швом, стібки кладуть паралельно ниткам тканини, кожний стібок має бути віддалений від попереднього на одну нитку тканини.

     Під професійним керівництвом Вікторії Кривоніс та Майї Юркевич красиві квіти-зірочки, виконані технікою лічильної гладі, вдалися усім - і тим, хто опановував цю техніку вперше, і тим, хто удосконалював її.

середу, 16 листопада 2016 р.

Чудо-восьминіжки


    15 жовтня в бібліотеці №4 для дорослих відбувся благодійний майстер - клас по в'язанню гачком. Всі присутні долучилися до проекту "Чудо-восьминіжки" - це благодійна волонтерська організація, яка допомагає батькам передчасно народжених діток безкоштовно отримувати рятувальну іграшку - восьминіжку. 

    Тепер кожного місяця всі охочі можуть долучитися до благодійного проекту. Ми будемо збиратися і в'язати ці маленькі обереги у етно-центрі, а потім Катерина Счастна буде передавати їх тим, хто цього потребує.

    Слідкуйте за нашим блогом та сторінкою у фейсбуці, щоб не пропустити дату проведення наступного майстер-класу. Запрошуємо усіх небайдужих долучитися до акції.

 

вівторок, 15 листопада 2016 р.

Відкриття проекту "Вишивка етнографічна" у етно-центрі

   

    В неділю 13 листопада у бібліотеці №4 для дорослих відбулося відкриття виставки вишитих на полотні аркушів з книги Ольги Драгоманової-Косач (Олени Пчілки), яка представляє прекрасні роботи вишивальниць зі всієї України. З любов'ю до улюбленої справи, особливим трепетом у душі та прагненням відродити давні техніки долучилися як майстрині, так і любителі вишивки.  Зокрема, 12-й аркуш книги відтворила на тканині тернопільська вишивальниця Віктрія Кривоніс.

    Експозиція проходить в рамках всеукраїнського проекту "Вишивка етнографічна: Украинский народный орнамент:вышивки, ткани, писанки" О.П.Косачеа, Киев, 1876". Ініціатор - громадське об'єдняння вебспільнота "Спілкування за вишиванням", автор і куратор проекту - Тетяна Серебреннікова.

    Діятиме виставка упродовж 3-х тижнів, в етноцентрі бібліотеки №4 для дорослих, що на бульв. Д. Галицького, 6.





                                          Запрошуємо усіх Вас до нас на виставку!

   

суботу, 12 листопада 2016 р.

Люди кіномистецтва знову у бібліотеці!

Сьгоднішніми гостями бібліотеки №4 для дорослих були: 
Сергій Бібик та Оксана Волошенюк - науковий співробітник відділу екранно-сценічних мистецтв і культурології Інституту местецтвознавства фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України , менеджер медіаосвітніх програм Академії української преси, член Національної спілки кінематографістів україни і Міжнародної асоціації кінопреси.

четвер, 10 листопада 2016 р.

І знову екскурсія

       9 листопада у бібліотеку завітали: Руслан Писаченко (художник-постановщик), Тетяна Юрікова (акторка) та Віктор Вільгельм (кінопродюсер). Гості переглянули виставку рушників, етно-експонати, карту "Етнографічна Тернопільщина" та колекцію артбуків. Вони були дуже вражені такою незвичною бібліотекою. Робили фото в українському строї, залишили відгуки у книзі бібліотеки.



        10 листопада завітала режисер, актор, сценарист та продюсер Вікторія Трофіменко з донькою Валері. Донька робила фотозйомки у українському костюмі. 



     Ми раді, що кількість наших друзів збільшується і що місцем зустрічі та знайомств стає наша бібліотека. 

вівторок, 8 листопада 2016 р.

Такі необхідні подарунки! Ми вдячні!

         Про майстер-клас з борщівського верхоплуту, який проводила майстриня  Вікторія Кривоніс , дізнались навіть за кордоном.
        Чудова  майстриня-рукодільниця,  американка  українського  походження      Ольга Дейм побачивши, що навчитись цьому давньому шву захотіло більше 45 людей, виявила бажання проспонсорувати закупівлю 10 розкладних стільців для Етно-центру нашої бібліотеки.
        Працівники бібліотеки, майстрині з творчого об'єднання "Берегиня", відвідувачі Етно-центру щиро вдячні п. Ользі та її родині за підтримку в покращенні можливості займатись улюбленою справою в комфортних умовах. Завдяки цьому дарунку ми зможемо прийняти більше бажаючих навчитись чомусь новому.



понеділок, 7 листопада 2016 р.

Геніальні особистості гостювали у етно-центрі


    5 листопада у бібліотеку завітав аніматор, художник, режисер, член Національної спілки кінематографістів України, Заслужений діяч мистецтв України, викладач кафедри кінорежисури та кінодраматургії Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого, автор книги "Якщо ви любите мультиплікацію"
   Євген Сивокінь - аніматор славнозвісного мультфільму про козаків, який не бачили певно одиниці...
    Пан Євген оглянув нашу колекцію рушників, етно-експонати, арт-буки і розповів нам про історію свого "кінематографічного" життя. Ми були дуже дуже раді поспілкуватися з такою доброю і високоосвіченою людиною.

    Пізніше, в цей день, ми мали честь прийняти ще одного гостя - українського кінокритика, кінознавця, кіносценариста, діючого голову Національної спілки кінематографістів України, автора багатьох публікацій з історії та сучасності українського кіно, Заслуженого діяча мистецтв України - Сергія Тримбача.
    Пан Сергій був приємно вражений атмосферою бібліотеки та колекціями народного мистецтва, а ми в свою чергу, від спілкування із знавцем кіно, який в сфері кінематографії вже більше 40 років.

    Ми горді, що в Україні є такі талановиті люди.

    Тепер у нашому зошиті відгуків і побажань є автографи від наших дорогих гостей!



пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

"Кінохвиля" докотилась до бібліотеки

  З 3 по 11 листопада в Тернополі під патронатом міського голови Сергія Надала проходить І Всеукраїнський форум "Кінохвиля". Понад 50 фільмів, більше як 10 майстер- класів, зустрічі з режисерами, продюсерами, акторами, аніматорами, кінознавцями, кінокритиками...

Кінофорум започаткували в Тернополі вперше.

     До бібліотеки №4 для дорослих Етно-центру разом з директором Тернопільської міської ЦБС Світланою Козелко на екскурсію завітали шановані гості з Києва: відомий кінорежисер, новообраний голова Національної спілки кінематографістів України, автор сценарію "Гніздо горлиці" Тарас Ткаченко з дружиною Дариною, яка за фахом бібліотекар.
     Родина Ткаченків ознайомились із картою "Етнографічна Тернопільщина", переглянули експонати Етно-центру, побували в українській світлиці, переглянули колекцією книг Артбуків "На струнах Кобзаревої душі"; "Скриня скарбів та оберегів";
"Я проростаю крізь літа.Крізь мене - Слово пророста". Олег Герман

      Гості були приємно вражені нашою нестандартною книгозбірнею, а колектив бібліотеки вдячний за приємну змістовну розмову.