четвер, 29 вересня 2016 р.

День духовного збагачення

    Ось і закінчився другий день Бібліофесту. В бібліотеці №4 для дорослих пройшло засідання обласного методичного об'єднання бібліотекарів ВНЗ
"Сучасна модерна бібліотека".
 
    Висококваліфіковані спеціалісти обмінювались власним досвідом, своїми думками та планами щодо покращення роботи наших духовних скарбниць - бібліотек.

    Душевна атмосфера та позитивний настрій не покидали етно-центр ні на хвилину.


    Відразу після методичного засідання у  нашій бібліотеці вперше презентувала свою книгу "Звільнення" чудова, привітна та творча письменниця, наша землячка Наталка Михно.

    Гості були враженні неймовірним вмінням пані Наталі зарядити всіх присутніх оптимізмом. Письменниця подарувала кожному присутньому свою книгу. Черга за її автографом зайняла весь простір бібліотеки.

   

Бібліофест-VI стартував!

      Уже традиційно наприкінці вересня бібліотекарі разом з читачами та громадою міста Тернополя до Всеукраїнського дня бібліотек влаштовують свято - Бібліофест.
      28 вересня пройшов перший день Бібліофесту-VI. Кожна бібліотека міста мала свої особливі святкові заходи.
      Бібліотека №4 для дорослих провела бібліо-акцію "П'ять причин стати читачем нашої бібліотеки". Бібліотекарі спілкувались із перехожими на вулицях міста, запрошували їх стати користувачами бібліотеки, роздавали закладки, на яких розміщена інформація чому саме потрібно обрати нашу бібліотеку, чим вона особлива.

Також у цей день пройшов літературний салон "Новинки друкарського двору". Бібліотекар Міла Анатолівна Стасіна познайомила вихованців Спеціалізованої школи для дітей із зниженим слухом із новими надходженнями в бібліотеку. Учні дізналися про відомі українські видавництва, про літературні премії. Вихователь Галина Йосифівна Гуменюк була сурдоперекладачем для дітей.

вівторок, 27 вересня 2016 р.

Читай! Формат не має значення!

28.09
    - Екскурс у світ прекрасного з Тетяною Охрицькою 
"Теплі акорди" (протягом дня).
     - 10: 00 Бібліо-акція "П'ять причин стати читачем нашої бібліотеки".
     - 16:00 Салон літературний "Новинки друкарського двору".

29.09
    - 10:00-13:00 Засідання обласного методичного об'єднання бібліотекарів ВНЗ "Сучасна модерна бібліотека".
  - 13:30 Презентація книги "Звільнення" Наталки Михно.

30. 09
  - 9:00 Ранок поетичного настрою з Олегом Германом.
  - 10:00 Презентація артбуку "Я проростаю крізь літа. Крізь мене - слово пророста" О.Герман

                                                                                      Чекаємо Вас!





четвер, 22 вересня 2016 р.

Теплі акорди з Тетяною Охрицькою


     21 вересня у бібліотеці №4 для дорослих відбулося відкриття виставки валяних виробів Тетяни Охрицької - лауреата всеукраїнських та міжнародних виставок, майстрині по художньому войлоку.
      Володіючи секретами цього рукоділля, можна створювати оригінальні речі:  одяг, аксесуари, вироби для прикрашення будинку, іграшки та багато іншого. Саме такі експонати і представлені у книгозбірні.


         На відкриття виставки завітали учні ТНВК медліцей №15 з вчителем Надією Богданівною Ларвою,
Світлана Козелко - директор Тернопільської міської ЦБС,
Дарія Чубата - голова міської Просвіти,
Євгенія Возна - голова об'єднання "Берегиня",
Світлана Галущак - майстер з художніх промислів,
Ірина Галущак - майстер з художніх промислів бісероплетіння,
Алла Шушкевич -майстриня - лялькарка,
Ніна Фіалко - письменниця,
Галина Гуменюк - вихователь спец. школи для дітей зі зниженим слухом,
Оля Кушнір-Морозова, Наталя Балабан, Надія Харченко, Олександра Луканюк.

Виставка буде діяти до 12 жовтня 
запрошуємо усіх бажаючих до перегляду.

м. Тернопіль
б-р Д.Галицького,6
тел. 24-15-90
































вівторок, 20 вересня 2016 р.

Пофестивалили

     Вересень - багатий місяць не тільки на врожай, але й на культурні події. Після Львівського форуму видавців - всіх запрошував пофестивалити Борщів.

    Учасники творчого об'єднання "Берегиня", директор Тернопільської міської ЦБС Світлана Козелко, зав.бібліотекою №4 для дорослих Анна Зімінська, бібліотекар Наталя Бартух із задоволенням відвідали цей фольклорно-мистецький фестиваль. Спонсором поїздки на це унікальне українське свято, яке проводиться тільки у Борщеві стала громадський діяч Ольга Колос, за що ми їй щиро вдячні!

     Фестиваль вражав красою вишиванок, народного костюма, рушників та скатертин. Родзинкою цього фольклорно-мистецького дійства став майстер-клас із технології крою, техніки шиття і вишивки борщівської сорочки, який проводили Людмила та Олексій Покусінські (автори книги "Борщівська народна сорочка").

     Також ми ознайомились із експозицією народних строїв у Борщівському краєзнавчому музеї, смачно почастувались на фестивалі борщу "Борщ'їв", приємно поспілкувались...

понеділок, 19 вересня 2016 р.

Найголовніша й найочікуваніша книжкова подія в Україні


    16 вересня колектив тернопільської міської ЦБС відвідав головну культурну, літературну, книжкову подію в Україні - міжнародний книжковий фестиваль "Форум видавців у Львові".
    Це вже - 23 фестиваль. Було багато цікавих людей, відомих письменників, презентацій книг та майстер-класів.
    Львів порадував нас своєю гостинністю, романтичним настроєм та позитивним натхненням.
   

середу, 14 вересня 2016 р.

"Теплі акорди" з Тетяною Охрицькою

 

    Валяні вироби теплі, приємні заворожуючі... Саме виставку таких робіт тернопільська майстриня Тетяна Охрицька представить для Вас у бібліотеці №4 для дорослих. Запрошуємо усіх на відкриття виставки.

вівторок, 13 вересня 2016 р.

Етнографічний раритет тепер у нашій бібліотеці

    Віднедавна етно-колекцію нашої бібліотеки розширила чудова скринкова колиска, збита з дощинок. Дісталася вона нам від нашого читача Петра Шмигельського, якому, в свою чергу, цю красу подарувала сім'я Шидловських із села Травневе Збаразького району.

    Колиска прослужила родині більше двохсот років. Її привішували літком на дерев'яних гаках перед хатою або уміщували на "кросенцях", "ронглях", "клюках" - підставі, зробленій з дерева.

    Ми дуже вдячні нашому шановному читачеві Петру за його щедрість. Тепер кожен гість нашої бібліотеки зможе побачити старовинну красуню-колиску.

    Завдяки таким щирим людям наша бібліотека розвивається і розцвітає. Ми завжди раді нашим відвідувачам та гостям. Спільними зусиллями ми будемо досліджувати українську культуру та передавати її нащадкам.
   

понеділок, 12 вересня 2016 р.

Михайло Грушевський - творець нашої історії

    Михайло Грушевський - літературознавець, соціолог, історик, державний і політичний діяч, одна з головних постатей українського національного самоствердження в новітній історії України.

    Письменник був не лише автором історичних праць, а й сам творив нашу історію. Михайло Грушевський домагався того, щоб українці виступали як самостійна нація на європейському полі.

    Він був політичним ідеологом української революції, творцем її концепції, його праці містять головні складові платформи українського національно-визвольного руху та державотворення.

    Його заслугою є те, що він створив повну історію України від самого початку, а народ дізнався, яким було його минуле.

    Своєю працею він прокладав шлях українській державності. Тепер ми з великою гордістю згадуємо першого президента Української Народної Республіки.




    З літературою про життя та діяльність Михайла Грушевського та із його творами Ви можете ознайомитись, переглянувши книжкову виставку "Він писав нам нашу історію і творив нам нашу історію" в читальному залі бібліотеки №4 для дорослих.


пʼятницю, 9 вересня 2016 р.

Кіно - це життя, яке народжується у душах великих митців


    Друга субота вересня в Україні - це день нашого кіно.
    Перше українське кіно було знято ще у 1896 році у Харкові.

    У нашій пам'яті назавжди залишаться імена всесвітньовідомих майстрів української кінематографії: Олександра Довженка, Сергія Параджанова, Івана Миколайчука та багатьох інших талановитих творчих послідовників.

    Олександр Довженко - класик світового кіно, його фільми є візитною карточкою нашого національного кінематографа.

    Ім'я Сергія Параджанова майже чотири десятиліття фігурує в списках кращих кінематографістів світу. Його славу започаткував тріумфальний хід планетою великий фільм "Тіні забутих предків".

    Іван Миколайчук - актор, сценарист і режисер, багато українців вважають його найвидатнішим актором за всю історію України.

 До Дня українського кіно в бібліотеці № 4 для дорослих діє книжкова виставка "Кіно - це життя, яке народжується в душах українських митців".





середу, 7 вересня 2016 р.

З бібліотекою - в країну візерунків

    Після літнього відпочинку осінь покликала учнів до нових знань. Ми були дуже раді знову побачити наших друзів - вихованців спецшколи (для дітей із пониженим слухом).

    Учні 7 і 9 класів із цікавістю послухали етно-екскурс та переглянули виставуку рушників, яка знаходиться у бібліотеці.

    Вихователі Галина Йосипівна Гуменюк та Олена Іванівна Федун разом із дітьми дізнались багато пізнавальної інформації про символіку українських рушників, ознайомились із літературою, яка є в бібліотеці на цю тематику.

         Як кажуть дослідники, вишиті рушники - закодований генотип української душі. Виставка ще продовжує діяти.
                                                 Чекаємо Вас у нашій бібліотеці!