середу, 30 березня 2016 р.

Зроблено з душею...


      Цього разу ми дивували своїх користувачів та просто гостей незвичним для бібліотеки майстер класом... Провів його Руслан Друк - майстер гончарної справи. Він навчав студентів 2 курсу (групаТКД-130/9) ТКХТТ, викладач Чухрій Оксана Богданівна.
      Гончарство - обробка глини та виготовлення різноманітного посуду. Гончарні вироби на території України своєю історією сягають трипільської культури. Вони визначались формою, оздобленням. Пізніше з'явився ручний гончарний круг, а у 14-15 ст. на Україні почали застосовувати досконаліший ножний круг.
     Розквіту гончарства на Україні сприяла наявність покладів високоякісних чернових, черно-бурих, світло-сірих глин. Осередки керамічного виробництва на Київщині - Васильків, Дибинці, Канів, Моринці, Гнилець. Поділля - Бар, Бубнівка. Західна Україна - Косів, Коломия, Ужгород, Хуст, Ольхівка, Дубовинка і т.д.
   За гончарним кругом працює Іван Кучирка - студент, під керівництвом майстра Руслана.

                А це майже готовий витвір гончарного мистецтва вчителя та учня
 А взагалі Руслан Друк виготовляє глечики, горщики, пляшки, пательні, тиквачі, макітри, куманці та інший посуд з любов'ю, спокоєм, а на обличчі ледь помітна втіха від праці.
Вироби він називає "живим посудом", бо в кожен із них вкладає душу. Майстер розповідає, що нічого кращого немає, аніж приготована їжа в глиняному банячку.
Гончарні вироби мали спільні риси, але водночас мали особливості. Так, славнозвісний опішнянський посуд вирізнявся тончіснністю, дво або трикольоровим розписом у вигляді кривулин, крапочок, а також рисочок.

                                       
 
                       Грязін Давид - учень ЗОШ №15 медичного ліцею
 Впевнена, учні ЗОШ №15 медичного ліцею та студенки коледжу, Наталія Трач - ГО "Об'єднання бойових побратимів", Ольга Колос - ГО "Рідний край", Вікторія Кривоніс -майстриня з вишивки, Галина Дудар - майстриня з ляльки мотанки, витинанки, Роман Суслов та Наталія Зарицька отримали неймовірне задоволення...

понеділок, 28 березня 2016 р.

Гончарство у бібліотеці

       Вперше у бібліотеці №4 для дорослих етно-центрі 29 березня о 13.00 буде відбуватися майстер клас по гончарній справі. Виготовлення навіть найпростішого глиняного посуду не просте, але ми спробуємо... І вцьому нам допоможе майстер Руслан Друк.
    Наш посуд глиняний є традиційним, ужитковим, нашим українським. І зроблений він руками та ще з любов'ю нашим краянином...

    Якщо раптом у когось із Вас виникне бажання погончарити, то станьте гостями нашого майстер класу. Думаю, Ви буде здивовані...


Адреса:
м.Тернопіль 
б-р Д.Галицького,6
бібліотека №4 для дорослих

тел.: 24-15-90

пʼятницю, 25 березня 2016 р.

Мистецька душа...

    Дякуючи Галині Дудар та її учням ми отримали можливість відправились у мандри сторінками рідного краю...
    Юні дослідники розповіли
про життєвий шлях сестри Северини Париллє, яка була незаслужено забута. Зате мало хто знає, що народилась ця незвичайна жінка на Тернопільщині у селі Настасів.
Вона була, етнографом, адміністратор бібліотеки, педагогом, колекціонувала весільні вінки, вишиті сорочки, дерев'яні хрести, народні керамічні вироби, витинанки, писанки.
У часописі "Нова хата" Стефанія Париллє друкувала свої дописи про народне мистецтво і світлини, спогади, етнографічні розвідки, нариси різної тематики.
Саме за збіркою Северини Париллє Олена Кульчицька створила серію акварельни х малюнків "Народний одяг Західних областей України". Збірка зростала і Сестра вирішила показати її у Львові. Перша велика виставка відбулася 6 вересня 1931 року. На ній були представлені найкращі зразки народного вишиття майже з усіх районів України - із східної Галичини, Буковини, Волині, Полтавщини, Київщини. Прикрашали виставку сім повних жіночих строїв із Тернопільщини, Борщівського та Снятинського повітів, унікальні вовняні "капота" із Збаражчини, коротка вовняна "нагортка" із Рогатинщини. Виставка, яка тривала аж до 12 вересня, мала неаби який успіх, так само як і виставки в грудні 1932 році, влітку 1934 року. Окрасою останньої стали весільні вінки із Гуцульщини, Поділля, Бойківщини, Буковини, Яворівщини. В окриленої успіхом Стефанії Париллє виникло велике бажання поділитися красою за океаном, показати світові кращі зразки українського народного мистецтва і т.д.
Сестра Северина із самого початку мала високу ціль - служити Богові, виховувати українську молодь, віднаходити, зберегати, колекціонувати та  творити нові культурні цінності.










Світлана Галущак - майстер народної вишивки
Переймибіда Галина (..." Хто знає минуле - у того є майбутнє!...")
Дарія Чубата - письменниця голова ГО "Просвіта"
Оксана Коломієць - редактор журналу "Вишиванка"
Марія Євгеньєва - голова Тернопільського обласного осередку Національної спілки кобзарів України. Бандурстка, педагог, публіцист.

Відео з ТV-4

середу, 23 березня 2016 р.

Вона понад усе любила Бога та Україну



                                           24 березня о 14.30 

    Бібліотека №4 для дорослих запрошує в етно мандрівку...

Мій край чудовий - Україна!
Тут народились ти і я.
Тут над ставком верба й калина,
Чарівна пісня солов'я

Все найдорожче в цілім світі,
Бо тут почався наш політ.
Цвітуть волошки сині в житі,
Звідсіль ведуть дороги в світ.




               Ми  познайомимо Вас з  нашою краянкою, етнографом, педагогом, адміністратором бібліотеки, колекціонером, невтомною збирачкою творів українського декоративного мистецтва - сестрою Севериною Париллє, яка є уродженкою  с. Настасів Тернопільської області...

середу, 16 березня 2016 р.

У бібліотеці звучали струни поезії...


     Цими чудовими весняними днями гості бібліотеки № 4 поринули у світ поезії.
Затамувавши подих, усі слухали твори у майстерному виконанні акторів Оксани Сачко та Андрія Оленина.
   

Читали  поезію  також  студенти-актори  факультету  мистецтв       ТНПУ ім. В. Гнатюка Катерина Мукосій, Тетяна Палига, Роман Фестрига.












      

    Вдячними слухачами були студенти ДВНЗ "Тернопільський коледж харчових технологій і торгівлі" та викладач Тетяна Анатоліївна Бобровська, учні ВПУ ТД і викладач Ольга Олексіївна Луків, учні 9 класу спеціалізованої середньої ЗОШ №17 з поглибленим вивченням іноземних мов ім. В. Вихруща.

понеділок, 14 березня 2016 р.

Новинки у бібліотеці...

       Фонд бібліотеки №4 для дорослих вкотре поповнився новими подарованими книгами від Ольги Колос - громадського діяча, та найперше - креативної, розумної і просто хорошої людини.

Стельмащук, Г. Українські народні головні убори: монографія / Г.Стельмащук.- Л.: Апріорі, 2013.- 276 с.

    Автор книги Галина Стельмащук (доктор мистецтвознавець, професор Львівської національної академії мистецтв) розповідає про процес розвитку головних уборів та зачісок, що побутували на території України з найдавніших часів до початку ХХ ст. Представлені види і форми головних уборів різних соціальних груп населення, загальні риси та регіональні відмінності.Показує роль атрибутів, символів, знаків у головних уборах, особливо обрядових.
    Народний головний убір - одна з важливих складових частин народного вбрання і містить велику кількість різноманітних компонентів, а й передбачає способи їх носити, поєднувати між собою, узгоджувати із зачіскою.
   Головний убір має свої специфічні риси, сформовані в процесі постійного вдосконалення. З найдавніших часів він виконував практичну функцію - захищав голову людини від холоду, спеки, удару. Паралельно формувалося й поняття про головний убір як символічний знак і оберіг.
   

            "Борщівська народна сорочка"

   Книга, яка знайомить читача з старовинними техніками вишивання, а також дає змогу скроїти ту сорочку, яка Вам сподобається.
   За основу взято сорочки з Борщівського обласного краєзнавчого музею, датовані  кінцем ХІХ - початком ХХ ст.
   У виданні описано: тонкощі і стадії виготовлення борщівської сорочки: матеріали, крій, техніки шитва та змереження.
    Ілюстрації - схеми, створені авторами, достоменно відтворюють техніки, способи вишивки відкривають кожен орнамент, вишитий та тій чи іншій борщівській сорочці, представленій у книзі, зберігаючи зовнішній вигляд укладених у шві стібків.
    Видання призначене для студентів, викладачів, мистецтвознавців, широкого читачів, усіх, хто прагне навчитися традиційними швами, відроджуючи народну вишивку.


пʼятницю, 11 березня 2016 р.

Шевченківські дні у бібліотеці


     У бібліотеці №4 для дорослих проходять Шевченківські читання. Традиційно нашими гостями є цілі родини пошановувачі Кобзаревого слова.

   Ті, хто ще не взяв участь - запрошуємо прийти 15 березня о 14.30 на літературну годину "Не вмре поезія - не згине сила духу"
     

У Вас буде можливість   прочитати улюблені твори великого Кобзаря та послухати їх у виконанні акторів театру, студентів.



понеділок, 7 березня 2016 р.

Весна таки прийшла...

                                                                                           Дорогі жінки та дівчата!
 Прийміть вітання з нагоди весняного свята, бо сьогодні воно прийшло до нас дякуючи нашим хлопцям захисникам. Зичу усім нам здоров'я, злагоди та миру.
  Сьогоднішні наші посмішки, спокій у небі - це Ваш дарунок для нас.

Любимо, чекаємо!!!


вівторок, 1 березня 2016 р.

"Я маю в серці те, що не вмирає"

     Протягом тижня у бібліотеці проходив цикл заходів "Горить зоря її поезії над краєм", приурочений святкуванню 145 - річниці з дня народження Лесі Українки.

    Наші користувачі мали можливість побувати:
  • на вечорі колажі "Розкрилля її таланту";
  • годині інформації "На шлях я вийшла ранньою весною";
  • відео презентації "ЇЇ вірші, як перла многоцінні, як дивний скарб серед земних століть";
  • на театралізованому вечорі "Я маю в серці те, що не вмирає"

 

    Нашими гостями були актори Молодіжного театру "Багато галасу" Галицького коледжу ім.В.Чорновола.
  Студенти грали виставу Л.Українки "Лісова пісня"
                                      










                                                                                                                                


       (художній керівник  Молодіжного театру "Багато галасу Ірина Складан)

Колектив бібліотеки висловлює щиру подяку Ірині Складан та її колективу за активну співпрацю, високий професіоналізм, позитивні емоції, творчі зустрічі у бібліотеці.
Чекаємо нових зустрічей...