середу, 23 грудня 2015 р.

Незвичні гості дорослої бібліотеки

   Цього дня дитячий сміх та пустощі переповнили дорослу бібліотеку. У нас були маленькі гості - першокласники.

    Вчителі попросили провести для своїх учнів екскурсію. Їхнім гідом стала  Оля Уніят та зав. бібліотекою Світлана Козелко.
Ми розповідали, а дітки на випередки сипали запитаннями....

   Ми щиро дякуємо учням, що на мить нас перенесли у світ дитинства.



суботу, 12 грудня 2015 р.

Їх об'єднала всіх Полин-зоря

     Коли Чорнобильське полум'я  розірвало спокійне нічне небо - почався відлік нового часу - болісного і гіркого.

     Усвідомлюючи всю складність ситуації, нехтуючи власною безпекою назустріч неприборкуваному лихові ступили ліквідатори. Ступили, щоб зберегти життя мільйонам людей не тільки у нашій державі, а й у світі. Цих героїв, за найскромнішими підрахунками, було не менш як 90  тис. осіб. У ліквідації аварії на ЧАЕС брали участь майже 3 тис. мешканців Тернопільщини.

     Указом Президента України від 10 листопада 2006 року №945 "Про день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" встановлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, який відзначається щороку 14 грудня. У цей день у 1986 році було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС.

     Щира подяка і шана усім героям-ліквідаторам.
Запрошуємо усіх бажаючих:
14 грудня 2015 року о12.00
 у бібліотеці №4 для дорослих пройде година інформації 
"Їх об'єднала всіх Полин-зоря"

четвер, 3 грудня 2015 р.

Колоритна вишивка

     Історія народної вишивки на Україні сягає своїм корінням у глибину віків.  
   Вишивка завжди була нашим національним символом, нашою гордістю та автентичною ознакою.
     Вишиванням споконвіку займались жінки, зрідка чоловіки. Сьогодні гостею бібліотеки №4 для дорослих була  майстриня Вікторія Кривоніс, яка представила власну колекцію вишиванок та щиро ділилась навичками вишивання з  учнями ТНВК медичного ліцею №15, вчителем Н.Б. Ларвою.

    Майстер клас з вишивання технікою набирування -шов виконують одинарними або парними прутиками паралельними горизонтальними стібками через одну ниточку. Окремий стібок виконують на парній кількості ниточок 2,4,6 -все залежить від тканини. На західній Україні "нибирування" називали ще "поверхницею". По верху набираються нитки, а знизу утворюються маленькі стібочки...
 

    Колектив бібліотеки щиро вдячний майстрині Вікторії Кривоніс за цікаву розповідь, позитивні емоції та високу майстерність.

середу, 2 грудня 2015 р.

Дивні граттажні фантазії

      Малюнки в техніці граттаж - саме для тих, хто хоче намалювати щось незвичайне, унікальне. У арт терапевтичному занятті малювання в техніці граттаж взяли учні 7-А класу ЗОШ №4 із вчителем С. І. Комаровою та бібліотекарем О. З. Ясьончик.

     Слово "граттаж" походить від французського gratter, що означає шкребти, дряпати, тому інша назва техніки - техніка дряпання. Як працювати у ній навчала Анна Болдіна.

     Діти спершу на картоні кольоровими олівцями малювали яскраві картинки, потім покривали їх суцільним слоєм чорної гуашевої фарби, а після просихання - слоєм парафіну. А потім видряпували зубочистками малюнок. Маленьке диво відбулось: на чорному тлі утворилась картинка із кольорових штрихів!