неділю, 27 жовтня 2013 р.

З вершин високоліття (віртуальна виставка)

                              Ріка себе рятує берегами,
                              А для народу пам'ять - оберіг.
                              Минуле - як заорані кургани,
                              Вони існують, хоч не видно їх.
                                                          На світі можна втратити багато...
                                                          Найбільша втрата - пам'ять поколінь.
                                                          Це для народу рівнозначно страті -
                                                          Минуле невіддільне, наче тінь.
                                                                                                        Кулиняк Д.

     Історія України: джерельний літопис [Текст] / за ред. Червінського В. - К., 2008. - 799 с.
     На сторінках книги вміщено документи та матеріали, які висвітлюють важливі події в історії України, починаючи з найдавніших часів. У виданні представлено найрізноманітніші типи історичних джерел: уривки з літописів, юридично-правових документів, генеалогічних таблиць та княжих династій, фольклорних матеріалів, історико-географічних карт і т. п.

     Україна: хронологія розвитку. З давніх часів до пізньої античності [Текст]. - Т. 1. - К., 2008. - 704 с. 
     У книзі висвітлено період історії, коли українські землі населяли давньослов'янські народи, подані портрети видатних особистостей даного періоду, описані побутові деталі, що допомагає одержати краще уявлення про той час.
  
     Бурдо, Н. Трипільська культура. Спогади про золотий вік [Текст] / Н. Бурдо, М. Відейко. - Х., 2007. - 415 с.
     
Книжка написана на підставі досвіду наукових досліджень трипільської культури.

вівторок, 15 жовтня 2013 р.

Наталя Малярчук - виставка робіт у Тернополі

            Виставка львівської художниці Наталії Малярчук в Українському домі Перемога зачарувала мене. З деяких пір я почала цікавитись петриківським розписом. І от  виставка в нашому місті, я не змогла, щоб її не відвідати.

             Презентував роботи Костянтин Малярчук - графік, архітектор, чоловік пані Наталі. Він розповів, що творить ці дивовижні картини його дружина зовсім недавно. Та дивлячись на її роботи - важко в це повірити, настільки вони надзвичайні.


           Пані Наталя знайшла в Інтернеті курси "Проста логіка" - ось там всього і навчилася. Навчалась у київської художниці Юлії Рожкової, та у відомої петриківської майстрині Галини Назаренко.

           Спершу художниця малювала для себе, а пізніше її роботи стали виставлятись на персональних виставках. Пані Наталя розписує шкатулки, торби, столи, папір, дерево, шкіру, скло.13 жовтня ми мали можливість бачити цю красу.

            Ніколи раніше не уявляла, що ці картини можуть стати оберегом дому, здоров'я, сім'ї. Це дивне поєднання не може залишити нікого байдужим, хто відвідав цю виставку. У тому числі й мене.
                                                                                        Світлана Козелко
                                                                                 






Бібліотеки вміють разом співпрацювати, та мають декілька спільних проектів

   Згадайте предків своїх, щоб історія перед вами не згасла.
                 О.Кобилянська


        Бібліотекарі бібліотеки №4 для дорослих Свента Галина Іванівна та Кріль Руслана Миколаївна спільно з Рудик Галиною Іванівною - бібліотекарем Тернопільського вищого професійного училища технологій та дизайну розробили сценарій та провели літературно-музичну посвяту "Вони, йдучи в нечувані бої, боролися за рідну Батьківщину", яка була приурочена 71-ій річниці УПА.

        Спільними зусиллями бібліотекарі підготували тематичну поличку "Дорогою страждань та любові", біля якої провели бібліографічний огляд літератури та запропонували переглянути інформ-досьє "За свій рідний край, за козацький звичай".


           Викладач Міщун Лілія Сергіївна та студенти групи №22 (спеціальність "Кухар. Бармен. Офіціант") переглянули відеоролик "Благословенна та держава, що має відданих синів", який створила бібліотекар Бартух Наталія Миколаївна.

        Захід пройшов у стінах вищого професійного училища. В подальшій роботі керівники домовились що зустрічі будуть проходити почергово. І найголовніше, щоб вони давали хороші паростки спільної праці.
                               Зав. бібліотекою №4 для дорослих  Козелко С.С.










понеділок, 14 жовтня 2013 р.

Непокірний і завзятий, нездоланний дух УПА


Хоч смерть бушувала
В кривавому танці
Та бились за волю
Борці до кінця.
Ніколи, ніколи
Не зрадять повстанці,
Вони Україні
Віддали серця.
            В. Вихрущ


        14 жовтня - День Створення Української Повстанської Армії. Сьогодні ми відзначаєм 71-шу її річницю.

        "УПА - це своєрідний феномен у світовій історії, - говорить історик Володимир В'ятрович. - Важко відшукати приклад настільки ж тривалого й інтенсивного протистояння окупаційним режимам та безкомпромісної боротьби за свободу людини і своєї країни".  

          У бібліотеці №4 для дорослих діє книжкова виставка "УПА: дорогою страждань і любові", а також створений відеоролик "Благословенна та держава, що має відданих синів!"


вівторок, 8 жовтня 2013 р.

Віртуальна виставка

                              "Підривати "бункери" віджилого мислення,                   вивільняти думки людей"
                                                                Івшина Л. /гол.ред. газети "День"/



        Грушевський, М. Про українську мову й про українську  справу:[Текст] / М. Грушевський. За заг. ред. Л. Івшиної. - К., 2013. - 80 с.

     Публіцистика М. Грушевського тільки в останні роки стає доступною в усій своїй сукупності. "Про українську мову й українську справу...", "На порозі нової України", "Наша західна орієнтація" - ці роботи, опубліковані в цій книзі, допоможуть усвідомити себе українцями ще не одному поколінню українського громадянства.




        Костенко, Л. Гуманітарна аура нації, або Дефект головного дзеркала :[Текст] /  Л. Костенко. За заг. ред. Л. Івшиної. - К., 2013. - 80 с.

     "Гуманітарна аура нації", "Геній в умовах заблокованої культури", "Равнєніє на трибуну", "Ніч державності" - ці чотири статті, які ввійшли в книгу, були написані на визначальних етапах нашої державності. Статті-попередження, статті-діагнози, статті-прогнози.
     Лише протестуючий  розум здатен боронити здобуте й будувати нове.



        Куліш, П. Зазивний лист до української інтелігенції. Листи з хутора: [Текст] / П. Куліш. За заг. ред. Л. Івшиної. - К., 2013. - 56 с.

     Про те, якою є роль української інтелігенції, й написано "Зазивного листа..." - не дивитися на світ "крізь чуже вікно", відстоювати духовну суверенність, свою мову.


        Лисяк-Рудницький, І. Україна між сходом і заходом. Формування українського народу й нації: [Текст] / І. Лисяк-Рудницький. За заг. ред. Л. Івшиної. - К., 2013. - 64 с.

     Доступно - про складне: таке публіцистичне мистецтво Івана Лисяка-Рудницького.    

                






        Маланюк, Є. Малоросійство. Нариси з історії нашої культури: [Текст] / Є. Маланюк. За заг. ред. Л. Івшиної. - К., 2013. - 72 с.

     Книга письменника, який був "завжди проти течії", містить аналізи й пророцтва, які сьогодні ще актуальніші, а гордіїв вузол українських проблем затягнувся до критичної межі.



        Огієнко, І. Перше видання революційних віршів Тараса Шевченка: [Текст] / І. Огієнко. За заг. ред. Л. Івшиної. - К., 2013. - 80 с.

       Шевченкіана Огієнка є й  досі маловідомою  у сучасному літературознавстві. У його працях - щира спроба показати справжнього Шевченка: Шевченка - творця української національної ідеології, Шевченка-пророка, шевченка-патріота.


         Шевченко, Т. Щоденник: [Текст] / Т Шевченко. За заг. ред. Л. Івшиної. - К., 2013. - 80 с.

       Шевченко розмовляє з нами не тільки  своєю поезією, а й кожним словом, що дійшло до нас від нього. Тож читаймо його "Щоденник", переймаймося його щирими думами і вчімося в нього любити Україну.

     
           Шептицький, А. Як будувати рідну хату?: [Текст] / А. Шептицький. За заг. ред. Л. Івшиної. - К., 2013. - 48 с.

       У цій книзі найбільше вражає мудра, прониклива простота видатного гуманіста. Він вчив українців надважкого мистецтва: будувати рідну, власну, свою хату, жити на вільній землі для свободи, поважаючи й всі інші народи та водночас не позволяючи нікому топтати власну гідніс

"Підривна література" - у бібліотеці!


           Діла добрих обновляться,
            Діла злих загинуть.
                      Т. Шевченко

        В Україні здавна були меценати, які своїми доброчинними справами зробили вагомий внесок у збереження та розбудову української нації.

        Приємно, що і в наш час є такі люди. На днях у бібліотеку №4 для дорослих зателефонувала Колос Ольга Степанівна - голова громадської організації "Рідний край". Розказала, що взяла для власного читання книги із серії "Підривна література" із проекту "Бібліотека газети "День"  Україна Incoqnita, а коли зрозуміла, що в них - цікаві, нестандартні погляди, то вирішила, що прочитати їх буде корисно й іншим. "Найкраще, коли людина прочитає і складе свою думку про ту чи іншу історичну  подію", - вважає пані Оля. І тому наступний комплект книг - 30 екземплярів - вона вирішила подарувати нашій бібліотеці.

        Ольга Степанівна Колос любить читати сама, і готова дарувати книги для бібліотеки. Вона - жінка, якій не байдужа історія рідного краю, культура і спадок наших дідів та прадідів, доля України.

        "Полюбиш землю, коли босими ногами по ній походиш, відчуєш її силу, - переконана пані Ольга. - Так само і полюбиш рідний край, коли будеш знати його історію, ходити його стежками, милуватись давніми замками".

        Приємно, що Ольга Степанівна є людиною слова і сьогодні, 7 жовтня, ми отримали в дарунок книги. Справді прикро, що бібліотекам дарують книги в основному тільки письменники, з якими ми організовуємо творчі зустрічі. До бібліотеки також завітала кореспондент газети "День" Лариса Осадчук.
    
        Хочеться відзначити, що пані Ольга дарує книги нашій бібліотеці уже вдруге. Першим презентованим виданням був 4-ох томник "Україна. Хронологія розвитку". Це єдиний екземпляр в нашій бібліотеці, книги багато ілюстровані, містять цікавий історичний матеріал, а також є досить дорогими, вони користуються великим попитом у користувачів. Ми щиро вдячні пані Олі за ці дарунки і підтримку.

        Серія книг, яку ми отримали сьогодні у подарунок, має на меті відкрити для українців (особливо молодих) світ думок, інтелектуальних, філософських та політичних здобутків наших знаменитих, а також і менш відомих, співвітчизників.

        Бандера і Петров, Мейс і Огієнко, Шевченко і Сахаров, Стус і Шептицький - кожен із цих авторів був наділений тією мудрістю духовного зору, яка дозволяла бачити , куди йде світ та Україна.

        Долучайтесь до обдумування!

        У наступній публікації - віртуальна виставка отриманих у подарунок книг із серії "Підривна література".
                                                 Козелко С.С./зав.бібліотекою №4 для дорослих/
                                                 Бартух Н. М. /бібліотекар чит. залу/

неділю, 6 жовтня 2013 р.

     
        
        3 жовтня бібліотека    № 4  для дорослих приймала у себе особливих гостей.
Завітали дітки 6-го класу Тернопільської школи-інтернату для дітей зі зниженим слухом,    а саме:
Антонюк Вікторія, Божук Аркадій, Злепко Діана, Кіш Сергій, Кашевка Олена, Кулик Дмитро, Михальчук Марія, Рій Олександр.

        Прийшли діти із вихователем Гуменюк Галиною Йосифівною. Гості уважно розглядали експонати нашого етно-центру, слухали розповідь свого вихователя, спільно переглянули наш блог "Бібліоцікавинки", пізніше чемно попросили записати їм посилання на блог, щоб змогли вдома показати батькам.

     








   А потім дружно вирішили влаштувати фотосесію.  Дітки відкриті, щирі до спілкування і тому у нас не було жодної хвилини для суму, адже вони - як сонячні промінчики.












       Зав.бібліотекою Світлана Степанівна та вчителька Галина Йосифівна домовились про спільний захід на майбутнє, а тема: «Обереги отчого дому».

        Я щиро дякую п. Галині Йосифівні за її нелегку, але дуже потрібну професію, за творчу співпрацю, бо сьогодні вона у нас в гостях не вперше. А крім того, вона є ще  нашою активною читачкою уже багато років.

        Дякуємо діткам, що завітали до нас в гості і з нетерпінням будемо чекати наступної зустрічі.

                                      Зав. бібліотекою Козелко Світлана Степанівна